Skip to main content
Til toppen
Tannlegelivet leker med Sidexis

Tannlegelivet leker med Sidexis

Endelig finnes en programvare der du har alt på ett sted, pent sammenkoblet fra pasientjournaler til bildedatabase. Sidexis syr sammen bilde- og 3D-filer i én hendig pakke som forenkler, forbedrer og effektiviserer arbeidsdagen.

Tekst: Erik Valebrokk / Foto: Erik Valebrokk/Skjermdump Sidexis
Publisert: 04.04.2020

- På et sted har du nå det du trenger som dokumentasjon overfor for eksempel myndighetene, til din kommunikasjon med pasienten, og ikke minst for din egen del, forteller en gledesstrålende Mats Molander, produktspesialist i Jacobsen Dental. Sidexis er programvaren verdens tannleger har ventet på i en årrekke uten å være klar over det. Endelig er den her, i det som synes som en optimal versjon, men som kanskje bare antyder fremtidens muligheter.

Sidexis er programvaren som forenkler diagnostisering og på en lettfattelig måte strukturerer arbeidsflyten din og gir deg all pasientinformasjon på ett sted. Den er også utrolig lett å bruke. Sidexis 4.3.1 inneholder en rekke sentrale funksjoner som bildebehandling, analyseverktøy, diagnostiseringsmuligheter, kommunikasjon og overføring av bilde- og 3D-filer. Programvaren er strukturert på en måte som gjør bruken intuitiv og effektiv.

- Dette er en bildedatabase som vi kan bruke til hva vi vil, forteller Jan Kirkedam i A1 Tannlegene i Arendal. - Det kan være foto, det kan være røntgenbilder, det kan være skannede dokumenter, og det spennende nye er at det også kan lagre tredimensjonale objekter. Formatet for det heter «STL», akkurat som et word-dokument kalles «doc» eller en bildefil kalles «jpg», har 3D-filer ekstensjonen «STL». Dette er Sidexis 4.3.1. Det er der «STL» gjør sitt inntog. Det forandrer HELE konseptet vårt, spesielt når vi vil dra strikken langt og vil ha all mulig digital planlegging lagret. 

Tannlege Jan Kirkedam viser timeline-funksjonen som sørger for god oversikt over pasientens behandlingshistorikk.

- Eksempler på «STL» kan være at vi sitter med et stort volum av modellesker på bakrommet som vi ønsker digitalisert og lagt inn i bildedatabasen. Dette er nå svært enkelt, og man kan med et klikk hente opp gamle gipsmodeller og sjekke bitt, se på erosjoner/attrisjoner og snu dem rundt og se fra alle vinkler, akkurat som om man holder dem i hånden. Dette er nå filer som enkelt kan brukes for kommunikasjon digitalt. Eller det kan være at man skal gjøre større rehabiliteringer. Det blir mer og mer vanlig at vår tanntekniker designer disse digitalt. Før fikk vi voksoppstillinger, nå kan vi få «STL»-filer importert til pasienten i Sidexis og se på dem og diskutere «digitalt» tilbake til tannteknikeren, forklarer Jan Kirkedam.

"..forenkler diagnostisering og på en lettfattelig måte strukturerer arbeidsflyten din og gir deg all pasientinformasjon på ett sted."

Null Hull er på besøk hos Kirkedam for å se nøyaktig hvordan en praktiserende tannlege benytter Sidexis. Her har han og teamet hans lagt inn gammel papirkommunikasjon, epikriser, prøveresultater, fotokommunikasjon med tanntekniker som nå er digitalisert, og så videre. Søker du på en pasient kommer dermed alt av opplysninger og historikk opp i en fei, men det er når vi ser hvordan Sidexis kobler tekst og bilder det begynner å bli interessant.

- En liten «knapp» kobler pasientdataene direkte over i billeddatabasen. Hvis ikke pasienten har vært der før punches automatisk inn vedkommendes identitet i systemet. Når du har gjort det kan du søke frem pasienten og se bildene, forklarer Jan Kirkedam og demonstrerer:

- Her kan vi se at pasienten var hos oss i 2017 og i 2018, for å få rotfylt noen tenner. Her ser jeg røntgenbilder, fotografier fra det intraorale videoapparatet som vi har filmet med, og dessuten de tredimensjonale bildene vi tok (CBCT). Vi kan bla oss gjennom årene, opp og ned ved en enkel funksjon, for å finne ut hva vi har gjort. De bildene vi vil se på drar vi ned hit til «lightbox» som nå er svaret på den gamle lyskassen. I gamle dager hadde tannlegene en liten lysboks som de la røntgenbildet på, men den åpner du nå digitalt i Sidexis. 

Du skal være bra blasert for ikke å la deg imponere av de fleksible løsningene i den digitale lysboksen i Sidexis. 

Her kan du side om side se røntgenbilder, 2D og 3D av foto basert på video eller kamera, 3D/CBCT røntgen og intraorale skanninger. Da Sidexis har støtte for «STL» vil man også kunne ta inn alle 3D-overflateskanninger fra intraorale avtrykksskannere. På den måten kan man følge alle utviklinger på pasientens tenner basert på røntgen, foto, avtrykk og så videre.

Sammenligningsfunksjonen i Sidexis er av den typen som gjør at du stiller spørsmål ved hvordan du har klart deg uten frem til nå. Du kan evaluere to eller flere bilder samtidig, for eksempel to 2D-bilder tatt på forskjellig tidspunkt under behandlingen. Du kan også legge inn 3D-bilder for å få den optimale sammenligningen. Det er så brukervennlig og effektivt som du får det, og gjør at du slipper å hoppe fra vindu til vindu for å sammenligne bilder. Med Sidexis 4.3.1 har du alt i et skjermbilde. 

Alle relevante data er lett tilgjengelig, og det gjør det mye enklere å veilede pasienten. Den visuelle fremstillingen gjør det også enklere for pasienten å forstå hva som foregår og hvorfor, og gi aksept for behandlingen, ikke minst fordi en tidslinje på skjermen gjør at tannlegen enkelt og greit kan bevege seg gjennom pasienthistorikken. 

Sidexis har arbeidsflytintegrasjon for bilder fra Dentsply Sirona-uniter (røntgenapparater, behandlingssentre, intraorale videokameraer, SICAT AIR, SICAT Function, CEREC) og enkelte tredjepartsuniter. Spesielt når vi kommer til tredjepartsenheter som for eksempel fosforplateskannere har Sidexis et meget godt TWAIN interface. Dette interfacet gjør at Sidexis enkelt kan settes opp mot denne type enheter.

Implantatplanleggingen går som en lek med Sidexis 4.3.1

- Sidexis er en av de virkelig åpne billeddatabaseplattformene som kan importere data filer fra nærmest alle andre modaliteter, forklarer Jan Kirkedam. - Det tar hånd om alt av digital planlegging, og Sidexis er slik jeg ser det den beste programvaren i markedet. Jeg mener at superfordelen med å ha en programvare som kommuniserer direkte med hardwaren din er at du har full kontroll og får det beste ut av hardwaren. 

- Først hadde vi bare røntgenbildene, så hadde vi fotografiene, så fikk vi dokumentene, og nå får vi 3D-røntgenbildene inn her, fortsetter Kirkedam. - Hvis vi vil se på 3D-røntgenbildene kan vi gå videre til et mer avansert 3D-røntgen-analyseprogram, en plug-in som heter Galaxis og er en del av Sidexis. Prikken over i’en var da det ble åpnet for «STL»-import.

"Sammenligningsfunksjonen i Sidexis er av den typen som gjør at du stiller spørsmål ved hvordan du har klart deg uten frem til nå."

Kirkedam demonstrerer: - Visuelt sett har vi 3D-røntgenbildet ditt her, og her har vi en 2D-visning av det. Hvis vi har lyst til å se hvordan det ser ut rundt rotspissene her kan jeg «spole» i bildet. Her kan du se at jeg går ut mot kinnet og inn mot tungen, bakover, og mot halsen, og forover. Da kan jeg se hvor nervekanalene går. Her kan jeg spole ned i kjeven, og så opp i krona. Vi har altså 2D-bilder, men kan bevege oss i alle planene, stille inn planet slik at vi finner de detaljene vi er interessert i, sier Kirkedam.

Illustrasjonene er hentet fra informasjonsdokumentet som pasienten har fått i forbindelse med behandlingen. Dokumentet lagres enkelt i Sidexis.

- La oss ta et eksempel. Denne pasienten har et noe redusert tannsett, og dette 2D-bildet du ser er et snitt av en 3D-skanning. Det jeg har gjort her er å lage en plan om å bore inn seks skruer i disse posisjonene. Jeg har forklart pasienten hvordan det skal stå i henhold til røntgenbildet, hvordan den endelige protesen skal skrus fast i disse skruene, og for at hun skal være sikker på hva vi holder på med så har jeg forklart henne forskjellen på et gebiss og en implantatretinert protese. Det er den type dokumentasjon samfunnet krever mer og mer at vi lager til den enkelte. Når du kommer til pristilbudet, som her handler om mye penger for den enkelte, må vi kommunisere så alle forstår det. 

- Du trenger ikke være tannlege for å bruke Sidexis, du må bare kunne se forskjell på tann og tannkjøtt, sier Kirkedam med et smil. - Sidexis er altså blitt en database for utveksling av dentale filer – foto, dokumenter, 3D-design, 3D-røntgen, og det flyter helt sømløst. Alt snakker sammen. 

Min side