Skip to main content
Til toppen
Bli totalkunde og få en rekke goder og fordeler. Les mer!
Røntgen med schwung

Røntgen med schwung

Med CBCT til hjelp gjør tannlegene god praksis enda bedre, ifølge Jacobsen Dentals røntgenspesialist. Mats Molander står klar – armert med det beste utstyret på markedet og noen svært gode hjelpere.

Tekst: Erik Valebrokk, foto: Erik Valebrokk, Mats Molander, Dentsply Sirona
Publisert: 06.01.2021

Mats Molander er Jacobsen Dentals røntgenspesialist, og han kan fortelle at det går strålende i det ioniserende fagfeltet for tiden. Mats har bakgrunn i fysikk og kjemi, noe som kommer svært godt med når han skal hjelpe tannlegene med å velge riktig produkt, ut ifra deres ulike behov.

– Jeg ferdigstiller søknadsprosessen til myndigheter, utformer protokoll- og opplæringsrutiner på klinikk, gir tannhelsepersonellet grundig innføring i bruk av programvare, og til slutt får de den apparatspesifikke opplæringen.

– Og det kan jeg si, det har aldri vært enklere å komme i gang med CBCT, presiserer han. 

Mats Molander forteller at når Jacobsen Dental tar hånd om alle disse til dels tidkrevende prosessene, kan klinikkene frigjøre verdifull tid til pasientbehandling, istedenfor å bruke ressurser på søknadsprosesser og lov- og regelverk. 

– Vi har knyttet til oss samarbeidspartnere som har en tolkningstjeneste som både ivaretar personvernet (GDPR) og kan tolke CBCT-bilder raskt og enkelt via en nettportal. 

Mats sikter til Boneprox, et forholdsvis ferskt selskap som kobler sammen spesialister og tannleger.

– Tannlegene har mulighet til å sende alt av røntgen og kliniske bilder til oss og få svar i løpet av samme dag, forteller Theodor Remman, daglig leder i Boneprox, som understreker at det er helt unikt. «Normalt» kan det ta både en og to uker for en tannlege å få analysert et røntgenbilde av en radiolog.

"En ting vi ser et enormt behov for som vi har utviklet og fortsetter å utvikle, er å dele konsultasjoner og henvisninger"

– I løpet av 2018 gjorde vi det i tråd med GDPR og fikk løsningen inn under Norsk Helsenett. Dette betyr at tannlegen kan ivareta pasientsikkerheten. Vi er skybasert, og derfor kreves heller ingen installasjoner. Det er bare å sette i gang. De fleste er jo under Norske Helsenett, og vi har en egen åpning dit ut til vår webside.

Kort fortalt sender tannlegen røntgenbildet hun eller han har tatt til Boneprox. CBCT-filene er ekstremt store med mye informasjon, men de komprimeres automatisk i systemet slik at det er en enkel operasjon. Boneprox sørger også for anonymisering av pasienten og pasientinformasjonen, slik at personvernet er udiskutabelt. Det er ikke like lett for en tannlege som sender pasientens røntgenbilder via nedlastingstjenester som Dropbox eller WeTransfer.

I Boneprox’ ende av denne operasjonen sitter til enhver tid en radiolog klar til å tolke bildene fra tannlegen. 

– Det har effektivisert hverdagen til både tannlege og radiolog. Vi setter dem i direkte kontakt med hverandre og har rett og slett åpnet en pipeline direkte fra tannlegen til radiologen, forteller Remman.

– Tannlegen får alltid svar i løpet av dagen, og vi har spesialister innen en rekke forskjellige områder som oral patologi, kjevekirurgi, periodontologi og mye mer. Vi sitter på høy og bred kompetanse, forsikrer han. 

– En ting vi ser et enormt behov for som vi har utviklet og fortsetter å utvikle, er å dele konsultasjoner og henvisninger, der vi også kan koble tannlege til tannlege.

Alt dette er ting også Molander vet å verdsette i samarbeidet mellom Jacobsen Dental, Boneprox og landets tannklinikker.

– Det er vår oppfatning at tannleger setter pris på god service og at det er kort vei til deres egen produktspesialist, enten det er via e-post, telefon eller ved et personlig besøk, sier han.

I løpet av 2021 vil Molander reise rundt og besøke klinikker i hele landet, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør, for å gi tannlegene tilstrekkelig informasjon, både om mulighetene som ligger i samarbeidet med Boneprox, men åpenbart også om de produktene innen CBCT som Jacobsen Dental kan tilby. Røntgenutstyret er det viktigste diagnostiske verktøyet for tannlegen og ikke noe å ta lett på. 

Men hva er egentlig CBCT? Det er et spørsmål ikke alle kjenner svaret på. Kort fortalt fungerer det slik:

En CT-skanning bruker datamaskinbehandlede kombinasjoner av mange røntgenbilder tatt fra forskjellige vinkler for å produsere tverrsnittsbilder, også kalt tomografiske bilder. Fra et radiologisk aspekt er CBCT (som står for Cone Beam Computed Tomography) en modifikasjon av CT-konseptet, som involverer en enkelt rotasjon av en røntgenkilde rundt pasientens kjeve og ansikt.

Dataene blir analysert og rekonstruert ved hjelp av en CT-basert algoritme for å lage et datavolum, som kan sees i tre konvensjonelle plan (aksial, sagittal og koronal) og flere alternative plan ved manipulering av datasettet.

Billedtagningen tar cirka 10 – 16 sekunder, og teknologien begynner å bli relativt rimelig. En tredimensjonal visualisering av interesseområdet, også kaldt FoV (Field of View) gir deg tilstrekkelige detaljer for å lokalisere tenner og tilstøtende anatomi på en måte som ganske enkelt ikke er oppnåelig med konvensjonell 2D panoramarøntgen. CBCT gjør det mulig for behandlere å planlegge riktig, slik at man kan operere med tillit og vurdere resultater postoperativt. 

CBCT tilbyr klinikeren tredimensjonale og flerplanvisninger for en mer nøyaktig diagnose og behandling. Videre er CBCT uunnværlig der vi ser visse begrensninger av todimensjonal bildebehandling, som forvrengning, forstørrelse og overlapping. 

Fig. 1 Aksialbilde av CBCT ved 1.6, som illustrerer den savnede MB2-kanalen (pil).

CBCT gir mange fordeler i forhold til de konvensjonelle røntgendiagnostiske metoder når det gjelder nøyaktighet, hastighet og stråledose.  

Også når det gjelder stråling vil tannlegen erfare at samarbeidet med Boneprox gir store fordeler. Boneprox fungerer enkelt og greit som «fagansvarlig» for CBCT-klinikker i henhold til kravene fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). Boneprox jobber for å gjøre prosessen så enkel som mulig slik at tannlegen kan fokusere på den kliniske hverdagen og samtidig være trygg på at alle kravene fra DSA oppfylles. 

"Tannlegene har mulighet til å sende alt av røntgen og kliniske bilder til oss og få svar i løpet av samme dag, forteller Theodor Remman, daglig leder i Boneprox"

– Trenden for hybrid panorama- og CBCT-enheter ser ut til å dominere markedet for tiden, sannsynligvis fordi disse enhetene er billigere, men multifunksjonelle, forteller Mats Molander. – Det må imidlertid erkjennes at det går på bekostning av bildekvaliteten når man bruker samme sensor for begge typer opptak. Men Jacobsen Dental leverer kun maskiner fra Dentsply Sirona, og de benytter seg utelukkende av separate sensorer for opptak av 2D og 3D, slik at det ikke går på bekostning av bildekvaliteten, poengterer han selvsikkert. 

– Disse maskinene imponerer også med verdens laveste oppgitte stråledose i Low Dose-modus. Denne funksjonen gir muligheten til å ta et 3D-bilde av kjeven i lavere oppløsning, som ofte er brukt ved kirurgiske inngrep eller implantatplanlegging. Der du trenger høyere kvalitet, for eksempel ved endo, kan du velge det, men da i mindre volumer. 


Tannlege Tore Karlsen fra Privattannlegene i Fredrikstad er en av pionerne i bruk av CBCT i Norge og kan trygt kalles en superbruker i fagfeltet. På klinikkens hjemmeside har han dette å si om CBCT:

«Ved hjelp av Boneprox mottar vi meget gode epikriser på våre CBCT-undersøkelser. Disse er svært presise, omfattende og responstiden er enestående!»

"Karlsen, som må sies å være både ambisiøs og fremoverlent, gikk allerede i 2012 til anskaffelse av en hybrid CBCT fra Sirona"

Når vi besøker ham i Fredrikstad skryter han videre.

– Diagnosene blir nøyaktige og presise, forteller Karlsen. – Det å gå tidlig inn og legge en behandlingsplan er gull verdt, både for behandler og pasient. CBCT fungerer også som et utrolig viktig kommunikasjonsverktøy, da man enkelt kan forklare pasienter hvorfor akkurat denne behandlingsformen er nødvendig. Man kan trygt si det fungerer som en tillitsbygger mellom pasient og behandler, sier Karlsen som har merket seg at dagens pasienter vil ta del i både behandling og diagnose. 

– Når vi da visualiserer dette fjernes all tvil, og pasienten får svar på eventuelle spørsmål. 

Karlsen, som må sies å være både ambisiøs og fremoverlent, gikk allerede i 2012 til anskaffelse av en hybrid CBCT fra Sirona. Siden den gang har han aldri gjort et CBCT-opptak som ikke var nødvendig. Det er for eksempel den eneste måten å visualisere på at det er for lite beinmateriale å jobbe med. Karlsen forteller også at behovet for CBCT er stort ved akuttbehandlinger. Når han så har en gjennomsnittlig tolkningstid hos Boneprox på under tre timer blir arbeidsflyten oppsiktsvekkende god, forsikrer han. 

"Ved hjelp av Boneprox mottar vi meget gode epikriser på våre CBCT-undersøkelser. Disse er svært presise, omfattende og responstiden er enestående!"

Fra sitt tolkingsrom får Tore Karlsen og hans medarbeidere full oversikt over tilstand og kan planlegge behandlingsforløpet med fullt fokus i fred og ro. Pasientposisjoneringen går også som en lek. 

Lenker
Min side