Skip to main content
Til toppen
Sikkerhet i koronaens tid

Sikkerhet i koronaens tid

Plutselig satt Thor Solberg med en halv jeksel i hånda. Løsningen? Ny tann på timen med CEREC.

Tekst og foto: Erik Valebrokk
Publisert: 15.06.20

– Jeg satt og spiste engelsk konfekt og kjente en stor bit som ikke hadde den konsistensen den skulle. Den har de ikke lagd ordentlig, tenkte jeg før det gikk opp for meg hva som var skjedd. Det føltes ganske dramatisk da jeg forsto at halve jekselen var løsnet, innrømmer Thor Solberg.

Det er lett å forstå. Myndighetenes koronatiltak har lagt betydelige begrensninger for all vår adferd, og mange har de siste månedene kviet seg for tannlegebesøk. Men når du sitter med et stort gapende hull og bare en halv jeksel, har du liksom ikke noe valg. «Heldigvis» hadde Thor Solberg nylig byttet tannlege som til alt overmål er CEREC-bruker. 

"At det også innebærer ett kontra to, tre eller enda flere besøk er også å betrakte som rent smittevern i seg selv, både for tannlege og pasient."

– Jeg hadde hørt om konseptet med digitale avtrykk, så da jeg fikk summet meg var jeg ikke veldig engstelig. Jeg var mer spent, og det viste seg å være en utrolig rask prosedyre. Det som slo meg var nettopp hurtigheten. Jeg hadde time hos tannlegen klokken to, og da jeg satt i bilen på vei hjem så jeg på klokken som nærmet seg halv fire. Da hadde jeg ikke stusset så mye over at jeg alt var ferdig, men hele behandlingen tok altså bare litt over en time, og det imponerte meg virkelig, sier Solberg.

I anbefalingene fra Helsedirektoratet til tannlegenes smitteverntiltak etter åpning for mer «normal» virksomhet fra 20. april heter det at digitale avtrykk ved bruk av skanner er å foretrekke fremfor konvensjonelle avtrykk for produksjon av protetikk. Det skyldes selvfølgelig at avtrykkstagningen i seg selv innebærer mindre kontakt mellom tannlege og pasient, men minst like viktig er at logistikken og håndteringen av arbeidene skaper flere smittepunkter jo flere som er involvert.

NY TANN PÅ TIMEN: Intraoral skanning er å foretrekke fremfor konvensjonelle avtrykk, og har tannlegen en
freser for enklere arbeider, er det en smal sak å hjelpe pasientene i en fei.

– Nå er jeg 63 år gammel og føler at jeg er litt i risikogruppen for viruset, sier Thor Solberg. – Jeg husker også med gru hvor fælt det er med vanlig avstøpning. Det var utrolig ekkelt. Hos den forrige tannlegen min byttet jeg en gang en krone, og da gikk jeg et par uker med midlertidig tann, og den måtte attpåtil bearbeides mer i ettertid. Det gikk masse tid og medførte mye ubehag, så dette var virkelig noe helt annet. 

"Jeg husker også med gru hvor fælt det er med vanlig avstøpning. Det var utrolig ekkelt."

Fordelene ved digitale avtrykk blir ekstra tydelige i lys av koronaen. Selv om tannlegene bruker både munnbind og visir og gjør sitt ytterste for å rense utstyr og overflater blir det nødvendigvis en del kontaktpunkter ved et konvensjonelt avtrykk. Skanneren er da et helt annet verktøy som er lettere å holde sterilt. 

At det også innebærer ett kontra to, tre eller enda flere besøk er også å betrakte som rent smittevern i seg selv, både for tannlege og pasient, og det er helt i tråd med Folkehelseinstituttets anbefalinger. Det gir pasientene en helt annen følelse av trygghet, selv om tilliten til tannlegenes hygienerutiner nok er høy i utgangspunktet. 

Min side