Skip to main content
Til toppen
«Landsbytannlegen» på Kolbotn

Tannlege Thomas Kihlman i sine splitter nye lokaler der han har fått kyndig hjelp av Stein Arild Myhre og Jacobsen Dental med innredning og arkitektløsninger.

«Landsbytannlegen» på Kolbotn

Thomas Kihlman vil at pasientene skal føle seg mest mulig hjemme når de besøker klinikken hans. Derfor ansetter han også kun lokale krefter og vil være kjent som «landsbytannlegen».

Tekst og foto:  Erik Valebrokk

- Jeg vil heller ha en tannlege fra Kolbotn enn fra Holmenkollen, sier han. – Det har å gjøre med flere ting, men ikke minst at vi er et lite sted der det er et poeng at du skal kjenne folk, også når du bestiller tannlegetime. Trafikkutfordringer og sånt spiller jo også inn, men først og fremst vil jeg at dette skal være en klinikk som føles lokal.

”Vi skrelte ned alt og bygget det opp fra scratch. Det var bare skjelettet igjen, så alt du ser, også bak fasaden, er nytt.”

Kolbotn ligger bare 15 minutter sør for Oslo, men når du går av toget eller parkerer bilen i administrasjonssenteret for Oppegård Kommune får du raskt følelsen av å befinne deg på et i sannhet lite sted. Når NullHull er på besøk en hverdag i april får vi avgjort følelsen av at Kolbotn er et søvnig sted, og den «løse» stemningen vi aner på Kolbotn Tannhelse stemmer fint overens med Kihlmans egen merkelapp «landsbytannlegen».

Kolbotngutten Thomas Kihlman vil at flest mulig av hans ansatte skal være basert i lokalmiljøet. Her et fotografi fra den gamle togstasjonen slik den en gang så ut.

At forholdene er små betyr likevel ikke at de er umoderne. Thomas Kihlman og teamet hans har flyttet 500 meter fra sin gamle adresse og inn i splitter nye, lyse og innbydende lokaler like ved Rådhuset der de blant annet deler hus med offentlige Oppegård Tannklinikk. 

- Mange tror vi er konkurrenter, men vi er jo ikke det. Det er bare en fordel at det er flere tannleger i samme hus, sier han.

NAV holder til i 2. etasje, men skal flytte ut. I den forbindelse håper Kihlman at noe «helsefaglig» flytter inn slik at det skal kunne gi ekstra muligheter for å jobbe tverrfaglig.

De nye lokalene som ligger et steinkast fra Kolbotn Torg og følgelig er omtrent så sentralt som du kan få det, er tegnet og innredet i samarbeid med Jacobsen Dental, og Thomas Kihlman er svært fornøyd.

- Det skulle bare mangle. Det er nok utkast nummer 23 vi sitter i nå, ler han.

For det er ikke gjort i en fei å designe en klinikk fra bunnen av. Etter å ha blitt utdannet som tannlege i 1998 drev Kihlman privat praksis på Majorstuen i Oslo før han kom til Kolbotn Tannhelse i 2003. Da kollegaen hans brått ble syk og døde i romjulen 2015 overtok han praksisen året etter og tenkte at tiden var inne til å «shine opp» de gamle lokalene.

- Jeg fikk tegnet nye lokaler der vi var sammen med Stein Arild, men vi gikk en usikker fremtid i det bygget så da måtte vi heller se oss om etter noe nytt.

”Det er alltid ting du ikke tenker på eller er klar over. Vi måtte for eksempel omdesigne labben for å få plass til et bøttekott, ellers hadde vi ikke fått klinikken godkjent.” 

T.v: Thomas Kihlman i røntgenavdelingen der han har sin Orthophos SL. T.h: Thomas Kihlman og tannhelsesekretær Therese Johansen trives i nye lokaler.

Den Stein Arild som Thomas Kihlman refererer til er Stein Arild Myhre, Jacobsen Dentals erfarne prosjektleder som i løpet av de siste 20 årene har vært involvert i planleggingen av noe sånt som 200 små og store tannlegeklinikker. Det er – for å si det forsiktig – ikke den utfordring Stein Arild ikke har stått overfor.

- Jeg har sparret mye med Stein Arild underveis, sier Thomas Kihlman. – Erfaringen hans, den biten han gir der, med gratis befaring og det hele, funker utrolig bra. Den litt kameratslige dialogen gjør det også lettere å finne ut av alt mulig. Du kan teste mye underveis og finne ut av hva som funker og hva som ikke gjør det.

- Da vi først satte i gang var det «all or nothing», fortsetter den blide sjefen for Kolbotn Tannhelse. – Vi skrelte ned alt og bygget det opp fra scratch. Det var bare skjelettet igjen, så alt du ser, også bak fasaden, er nytt. Arbeidstilsynet har vært her med sine pålegg, og det har vært veldig mye knoting for å få alt til å stemme. Det er alltid ting du ikke tenker på eller er klar over. Vi måtte for eksempel omdesigne labben for å få plass til et bøttekott, ellers hadde vi ikke fått klinikken godkjent. Det er veldig godt å få hjelp med å tilfredsstille Arbeidstilsynet. Stein Arild har svarene, og han er alltid tilgjengelig, sier Thomas Kihlman med en tydelig takknemlighet i stemmen.

Da alt var godkjent skjedde ting fort. Byggestart var i august i fjor, ferdigstillingen fant sted 14. desember og overlevering av nøkkel rett før jul. Logistiske problemer gjorde at første pasient først ble behandlet i de nye lokalene etter vinterferien, men da var til gjengjeld alt på plass og fungerte som det skulle. 

Av interiøret er det aller meste nyinnkjøpt. Skulle det være, så skulle det være, men Thomas tok med seg tre uniter fra den gamle klinikken. 

- Men jeg kjøpte to Teneoer fra Jacobsen Dental da! Med alt, insisterer han.

- Og jeg har fått våtsug! Det er jo en helt ny verden. 

”Først og fremst vil jeg at dette skal være en klinikk som føles lokal.”

T.v:  Selvsagt skal det være kunst på en tannlegeklinikk, og hvorfor ikke holde seg til temaet, nemlig tenner! T.h: Tannhelsesekretær Alexandra Fevang er på telefonen med en pasient.  

I dag er de tre tannleger ved Kolbotn Tannhelse; Thomas Kihlman selv, og hans to dyktige kolleger Alan Hafid og Thomas Nordhammer. Og det er plass til flere.

- Jeg har holdt av et kontor der jeg håper å få inn i en spesialist, sannsynligvis en periodontist. Det har vi god bruk for her. Kontoret står tomt, men alt opplegget er klart, så det er bare å sette inn en unit og koble til så er vi i gang, avslutter «landsbytannlegen».

Tilbake til aktuelt >>

Min side