Skip to main content
Til toppen
Slik skal hygienen sikres på tannlegekontoret

Det Anita Janshaug ikke vet om hygiene på tannlegekontoret er ikke verdt å vite.

Slik skal hygienen sikres på tannlegekontoret

I 2018 kom endelig skriftet Faglige anbefalinger for smittevern i klinisk odontologisk praksis, det første i sitt slag her til lands. Anbefalingen ble en realitet etter at Tannlegeforeningen i 2015 fremmet ønske om dette til Folkehelseinstituttet.

Tekst og foto: Erik Valebrok

– Den var etterlengtet, vil jeg tro, sier Anita Janshaug, ansvarlig for hygieneprodukter i Jacobsen Dental. Den nye anbefalingen er en slags bruksanvisning til tannklinikken på 28 sider inkludert referanseliste. Her besvares alt som besvares bør for at tannlegekontoret skal kunne ivareta alle krav til hygiene og dermed sikre pasientene en tryggest mulig behandling.

Det handler om bruk av beskyttelsesutstyr som hansker og munnbind, og om rett arbeidsantrekk; om sterilisering og desinfisering; om oppbevaring, behandling og vedlikehold av utstyr; om avfallshåndtering; om multiresistente mikrober og immunsupprimerte pasienter.

Anbefalingen inneholder også en begrepsliste og generelle råd, og der mange kanskje vil finne at den inneholder enkelte selvfølgeligheter, er den like fullt et nyttig og ikke minst nødvendig verktøy på tannlegekontorene, skal vi tro Anita Janshaug.

”..Der er det som oftest mye mer avansert utstyr enn på et vanlig legekontor. En tannklinikk er mer som et sykehus i miniatyr.”

- Alle liker jo å tro at de ivaretar hygienen så godt det lar seg gjøre, men slike retningslinjer og anbefalinger er likevel gode å ha. Nå finnes endelig et dokument som gir svar på alle spørsmål. Det gjelder også de spørsmålene mange tror de har svarene på uten å ha det.

Veldig ofte gir det å ivareta pasientene best mulig ut ifra et hygieneperspektiv, også en indirekte økonomisk gevinst.

”– Det er ikke «feigt» å lese bruksanvisninger.”

Så hva trengs egentlig?

- La meg først si at hygienen i dag generelt er veldig godt ivaretatt. Klinikkene er flinke til å oppdatere seg, og sender personalet ofte på kurs. Jeg har også inntrykk av at assistentene er blitt flinkere til å ringe når de lurer på ting. Det er klinikkeier som er ansvarlig for pasientens ve og vel, og derfor er det til de grader i tannlegens interesse at kompetansen sitter i alle ledd.

- Hvis du har et godt hygieneregime på klinikken din skal du kunne ha barnet ditt i stolen rett etter en kjent smittepasient, fortsetter hun.
- Det har ofte mye med magefølelsen å gjøre, og da skal du være sikker på at alt du gjør er riktig. 

Hvilke utfordringer ser du overfor kundene?

- Vi får ofte telefoner om hvordan det ene eller det andre bør gjøres, om hvilken rekkefølge som bør følges, hyppigheten av rengjøring og så videre, og en litt vel vanlig reaksjon er at det har de ikke tid til. Men det er ofte svært viktige ting. For å lykkes med et seriøst hygieneregime må rutinene være på plass. Instrumentene må fra tannlegen, inn på sterilen og tilbake i bruk, med best mulig flyt. Her er det fort gjort at det oppstår en flaskehals, at assistenten føler at det er for liten tid, forteller Anita Janshaug.

”Hvis du har et godt hygieneregime på klinikken din skal du kunne ha barnet ditt i stolen rett etter en kjent smittepasient”

De nye retningslinjene kommer ikke for tidlig, synes hun.

- Smittevernloven har selvsagt alltid vært der, men den har ikke spesifikt snakket om rutinene på en tannklinikk. Der er det som oftest mye mer avansert utstyr enn på et vanlig legekontor. En tannklinikk er mer som et sykehus i miniatyr, sier Anita.

- Det verste med rutiner, på et tannlegekontor eller et hvilket som helst annet sted, er at de er fastlåste, at de går i arv. «Sånn har vi alltid gjort det», er vanlig å høre, og da stiller man heller ikke spørsmål. Mange har også for mye stæsj. Det går an å redusere forbruket av hygienerelaterte produkter betraktelig hvis man sjekker hva man gjør og legger opp til gode rutiner. Det viktigste i hele hygienesirkelen er at du gjør en god jobb nettopp med å ha rutinene på plass og være nøye med vedlikehold, spesielt av det tekniske utstyret. Gjør som du får beskjed om og les brukermanualen nøye. Er du nøye med disse tingene og er flink til å rydde og rengjøre underveis blir også klinikken ren og pen, poengterer hun.

Når det gjelder nyankommet utstyr er Anita Janshaug klar i sine råd. 

- Behovet for informasjon melder seg med en gang, og da oppstår også usikkerheten. Så her er jeg tydelig: Det er ikke «feigt» å lese bruksanvisninger. Medisinsk-teknisk utstyr er underlagt helt spesielle regler for hygiene og service, og du må kjenne utstyret ditt, om det er autoklaven, termodesinfektoren eller DACen.

”Nå finnes endelig et dokument som gir svar på alle spørsmål. Det gjelder også de spørsmålene mange tror de har svarene på uten å ha det.”

Moralen er altså ifølge Anita Janshaug å ha struktur og gode rutiner. Til slutt deler hun disse generelle rådene: 

God hygiene på tannklinikken er mer og mer aktuelt i en tid med økende internasjonalisering. Mennesker forflytter seg mye rundt i verden, og det samme gjør bakterier, virus og smitte.  Sett i lys av en økende forekomst av antibiotikaresistens er god hygiene viktigere enn noen gang. Tannklinikken må skille mellom ikke-kritisk, semi-kritisk og kritisk utstyr når det kommer til hvordan det skal behandles.

  • Ikke-kritisk utstyr med lav risiko for overføring av smitte.
  • Semi-kritisk som berører, men ikke penetrerer, slimhinner.
  • Kritisk utstyr som penetrerer blodbaner og slimhinner.

Utstyr og instrumenter følger normalt denne sirkelen:

  • Bruk i pasientbehandling
  • Transport til sterilen
  • Rengjøring og desinfeksjon
  • Eventuell smøring
  • Pakking for steril oppbevaring
  • Sterilisering
  • Dokumentasjon
  • Bruk i pasientbehandling

Sterilen deles inn i uren og ren sone. Instrumentene følger denne flyten for å unngå rekontaminering av allerede behandlede instrumenter. Denne inndelingen av sterilen får du hjelp til allerede når klinikken planlegges, slik at de forskjellige maskinene plasseres på rett sted.

Jacobsen Dental AS kan hjelpe deg med alt fra planlegging og tegning, til plassering av utstyret og kan levere alt utstyret du trenger til sterilen.

blockquote { display: block; margin-top

Min side