Skip to main content
Til toppen
Bli totalkunde og få en rekke goder og fordeler. Les mer!

Et multi-verktøy for ditt tannlegekontor:
J-Temp™ temporært resin

av Daniel Lewis

"Hvis noen har vært nødt til å flytte et tannlegekontor, kan du være sikker på at de har opplevd det som ti ganger verre enn å flytte et hjem," sier visepresidenten for Clinical Affairs hos Ultradent Products, dr. Jaleena Jessop. "Ofte finnes det veldig mange ulike produkter som bare kan brukes til én indikasjon."

Skap fulle av produkter til kun én indikasjon kan uten tvil skape hodepine under en flytting, men de kan også være dyre, både med henblikk på tid og faktiske kostnader. Produkter som kan brukes på ulike måter, forenkler det komplekse arbeidet på et tannlegekontor. J-Temp™ temporært resin byr på flere løsninger i én enkelt sprøyte. "J-Temp er et behov som dekker en hel rekke ulike behov," sier Jessop.

Tannleger kan benytte J-Temp temporært resin til alt fra bittramper og temporære okklusale oppbygginger, til å skape feste for kofferdamklammere, til temporære restaureringer og til å spjelke mellom avtrykkshetter på implantater.

"Første gang jeg begynte å overveie å bruke J-Temp var da jeg holdt på med endobehandling av  en molar i overkjeven, og det var subgingival fraktur på  mesiolinguale cusp. Jeg måtte virkelig kjempe for å få til isolering før jeg irrigerte kanalene," sier Jessop. På det tidspunktet utførte hun en hel del ortodontisk arbeid, og hun valgte et ortodontisk produkt for å bruke som barriere mot skyllevæske og for å forsterke eksisterende cusper  før kofferdamklammeren ble satt på. Det fungerte jo bra nok i og for seg. "Jeg vurderte å bruke kompositt og bonding, men når du går ned under gingiva og prøver å etse og deretter bruke adhesiv , kan det være vanskelig, om ikke umulig, å isolere. Jeg ønsket meg noe som ville holde seg på plass til den endelige oppbyggingen og til restaureringen kunne plasseres. Dette var tanken som gjaldt den første av indikasjonene for dette produktet."

Jo mer dr. Jessop begynte å bruke det til ulike formål, desto oftere ble hun klar over hvor fint det er å ha ett produkt som har kapasitet til å dekke et spekter av ulike behov, i motsetning til fem, seks eller flere ulike materialer som kanskje alle er gått ut på dato før neste gang de brukes etter at pakningen er åpnet.  

Dermed ble J-Temp temporært resin født. 

Nødanrop er ikke noe nytt for tannleger, og dr. Jessop sier at hun stadig får slike anrop fra pasienter som sier at de akkurat har fått en rotfylling hvor provisoriet har falt ut. "De ringer aldri til en endodontist, de ringer alltid til en allmenn praktiserende tannlege. Og derfor var provisoriet i ni av ti tilfeller bare utvasket. Det var ikke borte. Forseglingen var fortsatt der, men den var utrolig utvasket. Derfor satte det seg matrester i tannen, og de kjempet mot belastning ved en fraktur og tenkte at nå må de trekke tannen eller betale for en ny endobehandling. Dette skjer ikke med J-Temp. Du appliserer det, du kontrollerer at okklusjonen er god, og så sender du dem hjem." 

Provisorier er unike på den måten at det kan få en uforutsett konsekvens dersom de er for gode. Det kan være en rar tanke, å være for god — men et perfekt provisorium kan gi pasientene en følelse av at problemet er løst, og at de ikke trenger å oppsøke tannlegen på nytt for å få en permanent restaurering. "Han kom ikke tilbake på syv år. Det så ut til å være for bra," sier Jessop om en pasient hun ble kjent med rett etter at hun hadde avsluttet tannlegestudiet. Det var en spesiell situasjon hvor hennes far, grunnleggeren av Ultradent Products og CEO Emeritus, dr. Dan Fischer, var bortreist og måtte ha dr. Jessop til å sette inn et provisorium før han kunne gjennomføre den fulle restaureringen. "Jeg sier noe slikt som, ikke noe problem, pappa. Jeg tar meg av det. Jeg lagde det fineste provisoriet du har sett. Jeg mener, jeg var så stolt av meg selv. Jeg tok et bilde av det og sendte det til far, og han sa "Å nei, J, hva har du gjort?” Det tok nesten et tiår før pasienten kom tilbake for å få fullført restaureringen." 
 

Når det gjelder den unike fargen, så er "J-Temp lys lilla fordi vi på en forsiktig måte vil minne pasienten om at dette fortsatt bare er en midlertidig restaurering, og om at de må komme tilbake til tannlegen for å få på plass den endelige restaureringen."

Som så mye som gjelder fleksibelt J-Temp temporært resin, tjener den lys lilla fargen flere ulike formål. "For tannlegen er det også en farge som gir tannlegen anledning til å fastslå hva som er provisorium og hva som er tannstruktur, slik at tannlegen vet at alt det midlertidige materialet er fjernet, før den endelige restaureringen utføres."

"Det er bare en litt lys lilla farge [ . . . ], du kan bruke den lingualt på en anterior tann. Den fremtrer ikke mørk. Du kan bruke den på den okklusale flaten, og den fremstår ikke for mørk. Så det er bakgrunnen for den lyse lilla fargen," sier Jessop. 

J-Temp resin er et polymeriserbart, temporært materiale. "Det er fint, fordi det ikke krever adhesiv for å bli applisert. Det er selv-nivellerende. Det er et produkt som krymper litt, men ikke mye. Det er et resin som ikke påvirkes særlig av peroksid, så derfor kan det brukes sammen med walking bleach bleketeknikken. Det har nesten ikke noe oksygen-inhibisjonslag."  

"Du skal egentlig ikke være i stand til å plassere resiner over peroksid, ettersom oksygen hemmer polymeriseringen. Derfor bruker du vanligvis mer en putty-type eller en selvklebende resinbasert sement som f.eks. UltraTemp™ materiale, og det faller ut i løpet av noen få dager." Jessop fortsetter med å fortelle at hun lette etter noe som hadde mer støtte og struktur i seg, slik at det ikke ville falle ut mellom tannlegetimene. 
 

Du kan også bruke J-Temp temporært resin til å bygge spjelkeskinner mellom avtrykkskapper eller til å forebygge forskyvning av implantat ved avtrykkstaging med tanntrådteknikk. "Jeg har denne pasienten som for mange, mange år siden skiftet dekk på bilen og ble påkjørt. Han fikk et slag i ansiktet og mange av tennene hans ble slått ut," forteller Jessop. Etter ulykken gjenopprettet hennes far, dr. Fischer, pasientens tenner med en bro. Etterhvert som tiden gikk med periodontitt og degenerering av beinet, måtte de tilstøtende tennene for broen trekkes, og implantater måtte settes inn. "Mange vet kanskje allerede hvor vanskelig det kan være å få skjelettet til å passe på tilstøtende implantater. Dette skyldes ofte slipingen av implantatavtrykkets distanser under prosedyren med å lage avtrykket. Det å kunne isolere og stabilisere avtrykkskappene mens avtrykksmaterialet herdes vil være en gamechanger," sier Jessop. Hun tok så et nytt avtrykk for å teste at det satt korrekt, før den endelige restaureringen ble utført. "Det var bare nødvendig å bruke litt tanntråd som jeg la rundt hver av dem, og deretter forsterket jeg med J-Temp. Appliser J-Temp langs tanntråden så det dekker alt bortsett fra et svært lite segment; lysherd deretter. Vent med å forbinde J-Temp med  avtrykkshetten til hoveddelen av resinet allerede har dekket til tanntråden og er polymerisert. Det vil redusere belastningen ved polymeriseringskrympingen og dermed redusere forskyvningen av hetten. Neste restaurering kom tilbake og passet perfekt." 

Dr. Brigham Stoker praktiserer i Utah, samtidig som han også arbeider i Ultradent Products’ kliniske team. Han brukte J-Temp til å spjelke fem implantater sammen for et hybrid proteseavtrykk. "På grunn av den forskyvningen av implantatkappen som kan oppstå når avtrykket lages, må laboratoriet vanligvis sende en "jigg" tilbake til meg for å prøve, slik at vi kan være sikker på at det passer perfekt. Deretter vil det ofte være nødvendig å utføre en eller annen justering, og et nytt avtrykk tas. Dette medfører flere ekstra avtaler i prosessen og kan være frustrerende," sier Stoker. "Denne gangen tok jeg avtrykket med J-Temp-spjelking og fortalte laboratoriet at jeg effektivt hadde laget min egen jigg med J-Temp, inkludert under det første avtrykket. Det fjernet 2-3 avtaler i prosessen, og protesen passet perfekt!

Ultradent Products ble stiftet for mer enn fire tiår siden, da dr. Fischer så at det var behov for et nytt produkt til behandling av vev og skapte Astringedent™ hemostasemiddel. I dag føres denne tradisjonen videre med dr. Jessop og Ultradent Products’ nyeste revolusjonerende produkt, J-Temp temporært resin. Hvorfor ha mange produkter med bare én indikasjon når du kan ha ett produkt for flere indikasjoner?
 

Lenker
Min side