Til toppen
Familieliv på  tannlegekontoret

Her er nesten hele Eide-klanen samlet. Fra venstre Magnus, Geir, Håkon, Sisle og Torstein. Kristin var ikke til stede da bildet ble tatt.

Familieliv på tannlegekontoret

Det usedvanlig trivelige ekteparet Geir og Sisle Eide har sin praksis i Hamar der de har holdt til i 25 år. Nå er alle de fire barna med på laget, klare til å ta over når foreldrene en gang pensjonerer seg fra tannlegeyrket.


Tekst og foto: Erik Valebrokk
Publisert: 6. april. 2022


 

Når man ser logoen til Tannlegene i Kvartal 48, skulle man tro de har et spesielt forhold til tann 48, men det gjenspeiler også klinikkens plassering i gågata midt i Hamar sentrum. Lokalet der ekteparet Eide har sin praksis ligger i fjerde etasje i en litt trist utseende, men tradisjonsrik forretningsgård fra 1939. Bak den tidstypiske fasaden er det imidlertid både liv og farger å finne når du kommer ut av heisen og innenfor dørene til mjøsbyens sannsynligvis aller hyggeligste tannlegeklinikk.

– Alle bildene på veggene er laget av pasientene våre, forteller Geir Oddvar Eide og Sisle Varegg Eide praktisk talt i munnen på hverandre og viser frem forskjellige fargesterke bilder til Null Hulls utsendte. Ikke bare er de fulle av farger, det er også mye humor å spore i kunsten på veggene her. Det er nærliggende å tro at den reflekterer lynnet til det vennlige ekteparet og den generelt gode stemningen som råder hos Tannlegene i Kvartal 48.

"Ikke bare er de fulle av farger, det er også mye humor å spore i kunsten på veggene her. "
Eksempler på den fargerike og humoristiske kunsten som finner veien til tannlegene. Alt er laget av pasientene deres.

 

Med barna Magnus, Kristin, Torstein og Håkon involvert i driften er det ikke plass til mange andre ansatte. Torstein og Håkon er kontraktørtannleger, mens eldstemann Magnus og søsteren Kristin er ansatt i selskapet som henholdsvis klinikkstyrer og tannpleier. På lønningslista foruten disse seks finner vi sykepleier Caroline Pettersbakken som er gift med Torstein og to sekretærer, Maren Hansen og Katrine Larsen, (Magnus’ samboer).   

"Sisle forteller om hvordan alle barna har jobbet som vaskehjelp på klinikken siden 13-årsalderen, og at de naturlig har funnet veien inn i faget."

– Vi har jobbet som tannleger i mange år, og tiden nærmer seg for å tenke på å trappe ned litt, sier Geir. – Men det er hyggelig å vite at barna våre trives i yrket og kan tenke seg å fortsette driften når vi gir oss. Vi er veldig glade i jobben vår, og føler fremdeles at vi har mye å gi.

Geir er fulltids protetiker, men føler at jobben også er en hobby. – Jeg har ingen spesielle andre interesser, så jeg kan gjerne fortsette å drive med det jeg liker og føler jeg behersker bra.  Vi er tross alt i en fase av livet der de fleste av oss ikke planlegger på lang sikt, ler han.

Sisle og Geir har levd et langt tannlegeliv sammen. De møttes som studenter på fakultetet ved universitetet i Oslo på begynnelsen av 80-tallet.

I 1982 startet Sisle sin første praksis i kjelleren hjemme hos arkitektforeldrene på Holmenkollen.

– På den tiden var det veldig vanskelig å få jobb som tannlege, forteller hun. – Det var angivelig altfor mange tannleger, så i en periode var det få som tok inn assistenttannleger, og til de offentlige stillingene var det veldig mange søkere.  Bare på mitt kull var det flere jenter som ikke fikk jobb og begynte som tannleger i Forsvaret for å få yrkespraksis, minnes hun.

 Venstre: Geir og Sisle har et langt tannlegeliv sammen. De overtok sin første felles praksis på Otta i 1984, og har vært de siste 25 årene i Hamar.  Høyre: En familie og to generasjoner med tannleger i full sving i mjøsbyen Hamar.

 

I 1984 kjøpte hun og Geir halvannen praksis på Otta i Gudbrandsdalen.

– Vi trivdes godt på Otta, og alle våre fire barn hadde sin tidlige barndom der, forteller Sisle.  Familien flyttet fra Otta til Hamar i 1997, for å komme nærmere resten av familien og fordi det var enklere for Geir å ta videreutdannelse når de bodde i Hamar, hvor han er født og oppvokst. Geir og Sisle overtok en eldre klinikk i Torggata, i etasjen under der de befinner seg i dag.

"– Det er helt klart det personlige forholdet som har vært avgjørende, og at vi alltid har fått ærlige svar. De er ikke bare selgere, sier Sisle med ettertrykk. "

Sisle forteller om hvordan alle barna har jobbet som vaskehjelp på klinikken siden 13-årsalderen, og at de naturlig har funnet veien inn i faget, ikke oppmuntret av foreldrene. – Og vi snakker ikke jobb hjemme, forsikrer hun.

At samtlige barn er blitt del av bedriften skyldes nok heller at alle er glade i mennesker, akkurat som foreldrene.

– Vi synes det er hyggelig å treffe forskjellige typer pasienter, sier Geir. – Det gir oss en variert arbeidsdag. I tillegg bidrar barna også til at jeg fortsatt ønsker å jobbe. Det gir meg stor glede å arbeide sammen med dem. Jeg har vært deltidsansatt på fakultetet i en del år, og Sisle er fortsatt sensor på UiO, så vi har vel sannsynligvis noe å lære bort. Det er også godt å vite at pasientene er sikret en kontinuitet når Sisle og jeg en dag gir oss.

 Venstre: Jacobsen Dentals mangeårige selger Esben Vidala i munter passiar med Geir og Sisle. 

 

Akkurat dette med kontinuitet vet også Esben Vidala litt om. Han er som mange av Null Hulls lesere vil vite mangeårig selger for Jacobsen Dental med betydelig teknisk kunnskap som ofte har kommet godt med, og for anledningen er han også lokalkjent sjåfør for journalisten. Dette er ikke hans første besøk på Hamar, for å si det enkelt.

– Jeg har vært med siden Otta, fra jeg begynte i jobben i 1988, og det har bestandig vært hyggelig å besøke Geir og Sisle. Vi har kjent hverandre i nesten 35 år, sier Esben, forbauset over hvor fort tiden går.

– Vi har faktisk vært lojale overfor Jacobsen Dental hele veien, bekrefter Sisle som kom i kontakt med selskapet allerede da hun startet sin første klinikk hos foreldrene i 1982. Og et 40 år langt samarbeid gjør seg ikke selv.

"..det er hyggelig å vite at barna våre trives i yrket og kan tenke seg å fortsette driften når vi gir oss. Vi er veldig glade i jobben vår, og føler fremdeles at vi har mye å gi. "

– Det er helt klart det personlige forholdet som har vært avgjørende, og at vi alltid har fått ærlige svar. De er ikke bare selgere, sier Sisle med ettertrykk.

– Det er litt som vårt eget forhold til pasientene våre. Det er basert på tillit. Vi har alltid hatt fokus på at pasienten skal være i sentrum. Jo bedre vi kjenner dem, jo bedre behandling kan vi gi dem, og jo bedre en leverandør som Jacobsen Dental kjenner oss, jo bedre service vil de kunne yte.  Det handler om å kunne se folk i øynene, at man er ærlig hele veien, og ikke prøver å pynte på virkeligheten, avslutter Geir og Sisle Eide.

 


Tannlege Sisle Varegg Eide og selger Esben Vidala har kjent hverandre i 34 år. Klart det blir god stemning da.