Til toppen
Godt humør og brede smil  på Stange

Topp stemning hos tannlege Anders Furuseth på Stange. Ved siden av ham ser vi tannlege Henriette Storsveen, tannlegeassistent Tone Brenna og tannhelsesekretær Lene Lindgaard.

Godt humør og brede smil på Stange

Anders Furuseth simpelthen må være blant Norges blideste tannleger. Han tar imot pasientene med hjertelighet og topp stemning, nå i splitter nye og lyse lokaler.


Tekst og foto: Erik Valebrokk
Publisert: 4. mai 2022


 

– Hemmeligheten? Du må behandle alle som dine beste venner. Da får du fornøyde pasienter, stråler Anders Furuseth som flyttet inn i nye lokaler i sentrum av det lille tettstedet Stange sør for Hamar i februar. Etter å ha vært i sine gamle lokaler siden 1988 – og jobbet som tannlege i hele 35 år – er han full av fornyet energi og uforfalsket entusiasme for de nye lokalene, der Jacobsen Dentals prosjektleder Stein Arild Myhre og hans høyre hånd Jan Erik Molden har vært aktive medhjelpere.

– De har hatt ansvaret for å bygge den nye klinikken, ja, bekrefter Furuseth. – Takket være dem kunne vi åpne som planlagt. Jeg tror forresten Jan Erik må ha telepatiske evner. Han er utrolig dyktig og kan alt, sier Furuseth om mannen som nylig ble Stein Arilds høyre hånd i Jacobsen Dentals prosjektavdeling, men som har jobbet i selskapet siden årtusenskiftet.

Furuseth og hans tannlegekollega Espen Mjelde, som driver Stange Tannhelse, deler de nye lokalene, slik de også gjorde tidligere. I motsetning til før er de nå lokalisert på bakkeplan, supersentralt på Jernbanetorget på Stange, i nyoppussede arealer som tidligere huset kafé og parfymeri.

"Det hersker god stemning på hele huset, og hvem sitt gode humør som smitter mest over på den andre
er et åpent spørsmål"

Fordelt på de to klinikkene til Furuseth og Mjelde er nå seks tannleger, tre tannpleiere og seks tannhelsesekretærer og tannlegeassistenter på plass i nytt hus. For å skille behandlingsrommene fra hverandre har førstnevnte fått hvit fargekode og sistnevnte oransje, og de er attpåtil nummerert slik at det skal være ekstra lett å finne frem for pasientene. De to tannlegene har av praktiske hensyn hver sin resepsjon, men er åpenbart gode venner og kolleger. Det hersker god stemning på hele huset, og hvem sitt gode humør som smitter mest over på den andre er et åpent spørsmål. Også Espen Mjelde er tannlege av den virkelig imøtekommende og smørblide sorten.
 Bilde 1: Espen Mjelde er omtrent like blid som sin kollega. Her poserer han med sin oralskanner og skjerm, CEREC-bruker som han er.
 

Bilde 2: Anders Furuseth tar imot pasientene med hjertelighet og topp stemning.
 

Anders Furuseth er tydelig begeistret for de nye lokalene, og stråler av lykke når Null Hull er på besøk en tidlig aprildag. Solen skinner inn gjennom vinduene og gir de nye lokalene et behagelig og varmt skjær av vår.

– Mentalt tar det litt tid å flytte inn, men nå er jeg på alle måter på plass, sier han.

For et par års tid siden fikk Furuseth og Mjelde beskjed om at lokalene i Sentrumsgården like i nærheten der de da holdt til måtte fraflyttes. Det skulle bygges leiligheter der og attpåtil to ekstra etasjer, og jakten på et nytt sted har tatt tid. Null Hull får et klart inntrykk av at dette har løst seg til det beste, og kanskje kan det til og med sies å være en utelukkende god ting at de måtte flytte. I det nye bygget har Furuseth og Mjelde funnet akkurat det de lette etter og dessuten fått leiekontrakt med en gårdeier de er veldig fornøyde med.

"Da er Stein Arild og Jan Erik på plass for å lage arkitekttegninger, og sammen med håndverkere og teknikere vil de på kort tid få på plass alt som må til for å skape et velfungerende tannlegekontor."

– Stange er et område som er veldig i vekst, og på den nye klinikken er det mye lettere å ta imot pasienter enn der vi var før. Vi har parkeringsplass rett utenfor og er på bakkeplan slik at det er blitt veldig enkelt for folk med rullator eller som er handikappede å besøke oss. Det som er så fint er at vi også har gode muligheter for utvidelse. Det behovet kan melde seg ganske snart, men vi ser det an litt.
 Anders Furuseth har fantastisk kjemi med pasientene, men så behandler han dem også som sine venner. Under behandlingene klarer han seg heller ikke 
uten mikroskop, hevder han.

 

Han vet da også at hjelpen fra Jacobsen Dental er nær hvis han og Mjelde får behov for å utvide lokalene. Da er Stein Arild og Jan Erik på plass for å lage arkitekttegninger, og sammen med håndverkere og teknikere vil de på kort tid få på plass alt som må til for å skape et velfungerende tannlegekontor.

– Forholdet til Jacobsen Dental har alltid vært så greit, sier han. – Hvis det skjer noe galt har jeg folk her i løpet av to timer. Det er ikke slik at jeg risikerer fem dagers driftsstopp.

Anders Furuseth har rukket å fylle 62 år, men tanken på AFP frister ham ikke. – Nei, jeg kunne slutte nå eller være med videre, og jeg er ikke i tvil om hva jeg vil. Nå har jeg også brukt så mye tid på å finne nye lokaler, og bedre kan jeg ikke få.

– Anders får ikke lov til å slutte, sier tannlegeassistent Tone Brenna bestemt.

Du må behandle alle som dine beste venner. Da får du fornøyde pasienter, stråler Anders Furuseth.

Hun er ikke alene om å synes Anders Furuseth er en trivelig tannlege. Som han sier har mange av pasientene vært hos ham i 35 år, og da utvikler du noen gode bånd. At han behandler alle som venner er derfor kanskje ikke så rart heller.

– Jeg er herfra selv også da. Jeg kjenner folk og vet hvem de er. Derfor er det alltid veldig hyggelig her. Jeg synes jo også det er veldig morsomt å gå på jobb hver dag. Så lenge det er sånn, gir du litt ekstra, og det merkes vel. Jeg har alltid gledet meg til å gå på jobben. Heldigvis, for jeg vet jo at det ikke er en selvfølge.

Anders Furuseth er som alle avhengig av godt utstyr – hvilke tannleger er vel ikke det? – men han har én seriøs hang-up i tillegg.

 Det er lett å få inntrykk av at alt bare er lek og moro med tannlege Anders Furuseth, men med 35 års erfaring er ferdighetene deretter. Her er pasientene i gode hender, i motsetning til trollet.
 

– Jeg er allmennpraktiserende tannlege med tre mikroskop. De er jeg helt avhengig av. Ja, jeg lefler litt med endodonti, men jeg bruker mikroskopene til helt vanlig behandling. Jeg klarer nesten ikke jobbe uten. Da har du så utrolig kontroll på det du gjør, sier han.

Klinikken trengte bare kjøpe én ny unit til de nye lokalene, men skal snart ta i bruk Castra, Jacobsen Dentals ferske lagerstyringssystem som i løpet av tre år på markedet har rukket å bli til stor hjelp for tannhelsesekretærer over hele landet.

– Vi holder på å etablere et nytt lager for forbruksvarene våre, og da skal vi teste Castra, sier Furuseth.

Etter alle årene som tannlege har han et vellykket og ikke minst hyggelig yrkesliv å se tilbake på, men dentalbransjen var faktisk ikke førstevalget hans.

– Nei, egentlig ville jeg skru motorsykkel, sier han om veien til et levebrød. – Så ble det psykologi, men det var for teoretisk for meg. Jeg ville bruke hendene.

At det er et sosialt aspekt her, noe à la det han kunne oppnådd som psykolog, er likevel ikke til å fornekte. Anders Furuseth er helt åpenbart glad i mennesker, så om han møter dem i rollen som psykolog eller tannlege spiller derfor mindre rolle. Noe av det beste med denne egenskapen er også at han lettere enn mange tar brodden av det som heter tannlegeskrekk blant pasientene.

– Ja, her er det jo bare hyggelig, ler han.

Men den joviale tonen passer vel ikke alle?

– Nei da, noen tar ikke en vits uansett, men da er det bare å sette på radioen litt høyt, avslutter Anders Furuseth, Stanges sannsynligvis blideste tannlege, med en humrende latter.