Skip to main content
Til toppen
Bli totalkunde og få en rekke goder og fordeler. Les mer!
Rask utvikling innen CBCT
Fornøyde ansatte sammen med kjeve- og ansiktsradiolog Mats Säll.

Rask utvikling innen CBCT

Stadig flere tannlegeklinikker ruster seg med CBCT-maskiner for å gi pasientene den optimale behandling. Det er det god grunn til.


Tekst og foto: Mats Molander
Publisert: 28. februar 2023


– Jeg er opptatt av å ha det beste utstyret, som gir fordeler for både pasient og behandler, sier kjeveortopeden Kate Mroz Tranesen hos Tannregulering Kristiansand. – Da vår gamle OPG/CEPH skulle erstattes etter lang og tro tjeneste, måtte valget falle på Axeos siden den tilbyr volumstørrelse fra Ø 5 x 5,5 cm opp til Ø 17 x 13 cm som dekker alt fra endo til hele kjeveområdet, inkludert kjeveledd på begge sider, sier hun.
 

Fornøyde ansatte sammen med kjeve- og ansiktsradiolog Mats Säll.

Kate vil benytte CBCT for å sikre bedre diagnostikk for sine egne pasienter, men ønsker også å tilby andre spesialister muligheten til å henvise til klinikken for CBCT.

– Vi ønsker at flere bruker den moderne og utrolig nyttige teknologien som vi kanskje ikke kan klare oss uten om noen år, sier Kate.

"Kate tar i bruk det beste diagnostiske verktøyet med både panorama, CEPH og CBCT når hun trenger det. – Kun det beste er godt nok for mine pasienter."

Siden de første CBCT-maskinene kom på det norske markedet i 2008, har salget skutt i været. Klinikker der det utføres implantater, endodonti og kirurgi har så langt vært blant hovedkundene, og et sted mellom 160 og 170 slike maskiner finnes nå rundt i landet. – Kjeveortopedene har latt vente på seg, men det er en gruppe som nå for alvor er i ferd med å få øynene opp for det som med sitt fulle navn heter cone beam computed tomography, eller altså CBCT, forteller Mats Molander, produktsjef for røntgen hos Jacobsen Dental. Han kan fortelle om en rask utvikling innen CBCT-teknologien, hovedsakelig drevet av kravene til forskjellige spesialfelt for å gi nøyaktige og reproduserbare tredimensjonale (3D) bilder, og minimere stråledosen. Innen problemstillinger som retinerte hjørnetenner, transposisjon, rotresorpsjon, ankylose og lignende er CBCT et verdifullt hjelpemiddel for kjeveortopeden. Axeos er Dentsply Sironas toppmodell, spekket med det aller beste innen panorama- og CBCTteknologi. Axeos er Jacobsen Dentals bestselger innen ekstraoral røntgentakning, noe som tyder på at kvalitetskriteriene står i førstesete hos den blide kjeveortopeden i Kristiansand. 

Bildediagnostikken er en nøkkelfaktor. Fordelen for pasienten ved CBCT-opptak er forbedring av det kliniske bildet. 3D-bildene bidrar til optimal kjeveortopedisk diagnose i vanskelige tilfeller hvor prognose er viktig og sikrer riktig behandlingsplanlegging. 

"Siden de første CBCT-maskinene kom på det norske markedet i 2008, har salget skutt i været."

Kate ble ferdig utdannet tannlege i 2001, ved Pomeranian Medical Akademi Szczecin i Polen. Hun har jobbet som allmennpraktiserende tannlege, både offentlig og privat, og tok spesialistutdannelse innen kjeveortopedi i Oslo. I dag er hun altså kjeveortoped, og jobber til daglig ved Tannregulering Kristiansand hvor hun har praktisert siden 2012. 

– Jeg har lenge vurdert CBCT, som er så bredt brukt for diagnostikk i alle europeiske land og i USA. I motsetning til konvensjonelle panoramabilder eller CEPH, har CBCT fordelen av å eliminere forstørrelse, spøkelsesbilder, artefakter, forvrenging og overlapping, sier Kate. 
 

Fornøyde ansatte sammen med kjeve- og ansiktsradiolog Mats Säll.
Fornøyde ansatte sammen med kjeve- og ansiktsradiolog Mats Säll.

For å komme i gang trengte hun en samarbeidsavtale med radiolog og fysiker, samt en avtale om periodisk dosemåling av apparatet fra Jacobsen Dental. Det foreligger også visse protokoller og rutiner, men disse skal enhver tannklinikk ha på plass uansett. Mottakskontroll av maskinen utføres av godkjente teknikere etter fysikers protokoll og instruks. Etter CBCT-utdanningen fra radiolog som er inkludert i prisen, kan tannlegen være ansvarlig for CBCT-opptak, så lenge det foreligger en radiologisk tolkning av 3D-bildet. Tannlegen kan også med hjemmel i helsepersonellovens paragraf 5 bruke medhjelpere der det er behov under CBCT-opptak. En kjeveortoped tar veldig mye panoramabilder og CEPH, og derfor er hybridsystemet Axeos det perfekte verktøy. Det gir en fantastisk bildekvalitet, både i 2D- og 3D-opptak.

 – Den vanligste grunnen til å ta CBCT av barn og unge i kjeveortopedi er retinerte hjørnetenner i overkjeven, overtallige tenner og transposisjon, sier Kate. Valg av riktig behandlingsplan er viktig. Hvis diagnostisering utføres for sent, er det fare for rotresorpsjon på de permanente nabotennene. Det kan føre til behov for mer komplisert kjeveortopedisk behandling eller langsiktig problematikk med protetisk erstatning i form av bro eller implantat ved tanntap.

"Axeos er Dentsply Sironas toppmodell, spekket med det aller beste innen panorama- og CBCTteknologi."

Ved bruk av CBCT utsettes pasienten for en høyere stråledose sammenlignet med tradisjonell panoramarøntgen (OPG) eller CEPH. 

– Vi må huske at bruk av CBCT i kjeveortopedi, særlig opptak hos barn, er berettiget kun når den gir fordeler for pasienten eller endrer kjeveortopedisk behandlingsplan. I disse tilfeller er anbefalingen å bruke minst mulig område (FOV) med lavest mulig stråleeksponering, forklarer Kate.

Den nye Axeos maskinen har mange nyttige funksjoner som kan minimere strålingsdosen samtidig som den tilbyr en imponerende LOW Dose-funksjon. Med den kan stråledosen reduseres til utrolige 3 Microsieverts (µSv) for FOV 5x5. For å sette dette i perspektiv utsettes du for cirka 10 Microsieverts (µSv) bare ved å leve en dag på jorden. En femtimers flytur tilsvarer cirka 40 Microsieverts (µSv), ifølge tall fra University of California.
 

Fornøyde ansatte sammen med kjeve- og ansiktsradiolog Mats Säll.
Fornøyde ansatte sammen med kjeve- og ansiktsradiolog Mats Säll.

Kate og hennes gode medhjelpere på klinikken har hatt en OPG fra Sirona som har gjort jobben de 10 siste årene, så Dentsply Sirona var de godt kjent med. – Hele arbeidsflyten mellom meg og radiologen er nå veldig enkel, forteller hun. Mats Säll tolker CBCT-bildene Kate sender, og resultatet kommer raskt. 

– Alle i Boneprox og Jacobsen Dental er veldig hjelpsomme og svarer på mine mange, mange spørsmål samme dag, sier Kate. 

Stråledose er også viktig og her kan Kate tar i bruk det beste diagnostiske verktøyet med både panorama, CEPH og CBCT når hun trenger det. – Kun det beste er godt nok for mine pasienter, runder hun av.

Lenker
Min side