Skip to main content
Til toppen
Bli totalkunde og få en rekke goder og fordeler. Les mer!
Høyintensiv herding: spørsmål og svar

 

Høyintensiv herding: spørsmål og svar 

av ShaLyse Walker

 

Med alle de ulike dentale herdelampene som finnes på markedet i dag, kan det å velge riktig herdemodus i de ulike tilfellene være en komplisert prosess. Klinikere tar ofte kontakt med ulike spørsmål om ytelsen og funksjonene til herdelamper, som:

 • Kan du overopphete en tann og skade pulpa med høyintensiv lysherding?
 • Er en modus mer effektiv enn de andre?
 • Vil herding ved høy effekt øke komposittmaterialets krymping?

 

Den prisvinnende serien av VALO™- og VALO™ Grand-herdelamper ble utviklet med disse spørsmålene i tankene.
Ultradents valo-herdelampe har innebygget sikkerhet, selv i Xtra Power-modus

 
Er høyintensiv herding trygt?

La oss først snakke om sikkerhet. Når brukt som anvist, verken kan eller vil VALO Grand-herdelampens herdemoduser High Power Plus (1600 mW/cm2) og/eller Xtra Power (3200 mW/cm2) skade pasientens tann eller  tannpulpa, selv etter flere herdeomganger.

 

Ultradents visepresident for forskning og utvikling, Neil Jessop

 

 

 

 

«Om du tok tre eller fire herdeomganger på pasientens tann (over de anbefalte to omgangene) med Xtra Power-modus på VALO eller VALO Grand-herdelampen, vil 2-sekunders forsinkelsen vi har bygget inn i lampen la varmen forsvinne og tannen avkjøles», sier Ultradents visepresident for R&D, Neil Jessop.

«Overoppheting eller forbrenning av tannen eller pulpa med High Power Plus- eller Xtra Power-modus på VALO  Grand-herdelampen er ikke et problem. Det eneste unntaket er dersom brukeren var uforsiktig og lot lyset treffe tannkjøttet eller eksponert pulpa, noe som naturligvis aldri skal skje.» 

Jessop fortsetter: «Det er et større faremoment om man utfører flere 10-sekunders herdeomganger etter hverandre med Standard Power (1000 mW/cm2), fordi de ti sekundene gir tannen mer tid til å absorbere varmen – men selv da vil det være meget vanskelig å skade tannen eller pulpa med VALO-herdelampen.»

«Tenner er hvite og reflekterende, hvilket gjør dem til en dårlige varmeleder fra starten av. Legg til sikkerhetsprotokoller som produktanvisninger, innebygget forsinkelse mellom herdesykluser, samt pasienten som puster inn luft og blodgjennomstrømningen i tannen under prosedyren (som også har en kjølende effekt på tannen) – alt dette gjør det vanskelig å bringe tannen opp over kroppstemperaturen i utgangspunktet.» «Som en generell regel sier vi til klinikerne at de skal bruke sitt beste skjønn og herde ansvarlig, med vernebriller og overholdelse av all produkt- og lampeprodusentens instruksjoner», legger Jessop til.

 

Standard Power, High Power Plus eller Xtra Power? Hva bør du velge?

Hvis herding med høy effekt er sikkert og effektivt, hvorfor skal en tannlege velge å bruke VALO-herdelampens Standard Power-modus, hvis de kan herde raskere og like trygt med høyere intensitet og kortere herdetid ved High Power Plus- eller Xtra Power-modus?

 

 

Rafael Beolchi, DDS, MSx

 

 

 

 

 

 

Dr. Rafael Beolchi, som er praktiserende kliniker, foreleser og forsker, forklarer prosessen han bruker når han velger riktig effektmodus for ulike prosedyrer. «Standard Power-modusen på VALO-herdelampen er arbeidshesten min i det daglige når det gjelder herding. Jeg bruker den 85 % av tiden. På tannklinikken min føler jeg  ikke noe press om å herde på minst mulig tid. Jeg foretrekker å heller ta mer tid og lysherde godt. Dessuten er ti sekunder et helt OK tidsforbruk, med tanke på at vi brukte 40 sekunder når vi herdet med halogenlamper!»

 

«Den 3-sekunders Xtra Power-modusen (3200 mw/cm2) med VALO-herdelampe er et fantastisk alternativ for spesifikke bruksområder eller når tidsforbruket er kritisk viktig, som ved arbeid på eldre pasienter, påsetting av ortodontisk apparatur, arbeid på pasienter med TMJ, eller når pasienten har tannlegeangst. Min kone er pedodontist og bruker denne modusen mye for å lysherde på nervøse barn som kanskje ikke samarbeider helt.» 

 

Øker høyintensiv herding krymping og stress? 

Når det gjelder materialer, spør tannleger ofte om høyintensiv LED-lysherding øker komposittkrymping i forhold til bruk av herdmodus med lavere irradians. Dr. Beolchi sier: «Uansett hvordan en kompositt herdes, vil den kun krympe den mengden den ble utformet av produsenten til å krympe. Mengden stress som påføres vil være forskjellig mellom Standard Power-modus og modusene med høyere intensitet, men dette overkommes med ulike appliseringsmåter for komposittmaterialet.» 

Han forslår å motvirke eventuelt ekstra stress på kompositten ved høyeffekts herding med disse tre tipsene:

 • Påfør kompositten i en maksimal tykkelse på 2 mm per trinn. Dette vil eliminere så mye stress som mulig. 
 • Kileform trinnene for å redusere mengden tannoverflate som lysherdes per omgang. 
 • La kompositten hvile i 2 sekunder mellom hver herding. 

 

 

 

 

VALO Grand-herdelampen kjennetegnes av den store 12 mm-linsen, som lar deg lysherde et større område både raskt og effektivt.

​​​​​

 

 
Beste praksis for herding med høy intensitet?

Dr. Beolchis andre tips for vellykket lysherding med høy effekt inkluderer:

 • Beskytt bløtvev med bomull eller et resinmateriale som OpalDamTM-resinbarriere.
 • Bruk en direkte luftstrøm fra en treveis sprøyte like før, under og kort tid etter lyseksponeringen.  
 •  Unngå eksponert tannpulpa.
 • Vinkle lyset rett på tannen og påse at det er riktig plassert før lampen slås på.
   

 

VALO Grand-lampe bruker en spesiell lysdiode (LED) med flere bølgelengder til å produsere lys med høy intensitet ved 385–515 nm, som er egnet til å polymerisere alle lysherdende materialer.

 

 

Når det gjelder andre merker av herdelamper og produkter, må du følge produsentanvisningene for både produktet og herdelampen for å oppnå en god og sikker herding hver eneste gang. 

 

 

Kampanjepris

13.900,-

 

VALO Grand-herdelampen, tilgjengelig i fire farger.

 


Visning
VALO GRAND HERDELAMPE CORDLESS KIT MØRK BLÅ

En unik kombinasjon av design og høyteknologi. Nå med 50% større linse.

Med Ultradent sin nye Valo Grand kan enkelt en hel MOD herdes med en prosedyre. Forbedringen er linsen på 12 mm og ny av/på knapp.

Lampen er støpt i ett stykke og linsen er innebygd, noe som gjør den svært slitesterk og umulig å knuse. Oppladbare batterier som enkelt byttes. Valo er utrustet med fire Led-chips som til sammen griper over ett spekter fra 395 nm – 480 nm. Lysstyrke fra standard effekt – 1000nW/cm2, høy effekt – 1400nW/cm2 og Plasma – 3200mW7cm2 , herdetid fra 1 – 20 sekunder.

856290
VALO GRAND HERDELAMPE CORDLESS KIT ORANSJE

En unik kombinasjon av design og høyteknologi. Nå med 50% større linse.

856289
VALO GRAND HERDELAMPE CORDLESS KIT SAFIRBLÅ

En unik kombinasjon av design og høyteknologi. Nå med 50% større linse.

856288
VALO GRAND HERDELAMPE CORDLESS KIT SVART

En unik kombinasjon av design og høyteknologi. Nå med 50% større linse.

891518
VALO LED HERDELAMPE CORDLESS KIT SORT

Kittet inneholder en sort Valo leddlampe, fire oppladbare batterier, en lader og femti hygienetrekk.

890877
Lenker
Min side