Til toppen
CEREC på 1-2-3
Topp stemning på CEREC-kurs. Fra venstre Andreas Severin, Jan Kirkedam, Edham Ikeljic, Arrunprashath Nesarajah, Arnt Einar Andersen og Anne Helene Thorkildsen Ødegaard.

CEREC på 1-2-3

Alle som går til anskaffelse av CEREC får kyndig opplæring av sertifiserte instruktører hos Jacobsen Dental. Vanskelig å forstå teknologien? Ikke det minste, sier kursdeltagerne.


Tekst og foto: Erik Valebrokk
Publisert: 11.01.2023


Det blir god stemning når Edham Ikeljic, produktsjef for CAD/CAM inviterer kunder og foredragsholdere til Jacobsen Dentals kurslokaler på Alnabru i Oslo. Her skal kundene få grundig opplæring i bruken av sine nyinnkjøpte CEREC-skannere og -fresere. Ikke for det, flere av dem er godt kjent med det digitale skanningssystemet fra før, men når instruktør Jan Kirkedam holder sine kurs, er det alltid noe å lære. Uansett. Kirkedams kompetanse på området er velkjent og vel omtalt, også i Null Hulls spalter.

"De som kommer hit på kurs har utstyret klart på klinikken når de kommer tilbake på jobb slik at de kan ta i bruk det de har lært med én gang."

– Han er en veldig flink foreleser, bekrefter kursdeltagerne når Kirkedam er ute av rommet i noen minutter.

– Jeg har faktisk ikke noen særlig erfaring med digitale avtrykk fra før og var redd jeg skulle drukne i fremmede begreper, men han er veldig flink til å lære bort og jeg føler jeg har forstått alt, sier Arrunprashath Nesarajah, som er her sammen med kollegaene Andreas Severin og Arnt Einar Andersen. De jobber alle tre på TY Tannklinikk, en stor sammenslutning av tannleger, tannpleiere og tannhelsesekretærer med lokaler i Midtbyen i Trondheim.
 

Anne Helene Thorkildsen Ødegaard og Arrunprashath Nesarajah tester den digitale skanneren.
Se så lett skanneren føres over tennene.

– Vi åpnet i mai og består av flere klinikker som er slått sammen. Så langt er vi noe sånt som 25 personer, men vi trenger flere, forteller Andersen, den eneste trønderen av det blide trekløveret. Severin er svensk, mens Nesarajah er fra Rælingen.

Dagens fjerde kursdeltager har også måttet reise et stykke for å være med. Anne Helene Thorkildsen Ødegård har sin egen lille praksis i Porsgrunn og er opprinnelig fra Mandal.

– Jeg har hatt praksisen fra 1997, og nå har jeg endelig bestemt meg for å gå til anskaffelse av det jeg trenger for å ta digitale avtrykk. Jeg synes det virker veldig gøy, dette er noe jeg har ordentlig lyst til å drive med, stråler den smørblide sørlendingen og er synlig entusiastisk.

"Vi har også kurs for videreutdanning gjennom året, også med Jan Kirkedam. Her kan man komme tilbake og lære mer avansert bruk av utstyret."

Det er satt av to hele dager til opplæring av tannlegene. Da skal de gjennom en rekke emner og spesialfelt for at de skal få fullt utbytte av nyervervelsene.

I løpet av de to kursdagene skal deltagerne lære om materialvalg, og om preparasjoner og utfordringer ved subgingival preparasjon med kliniske kasus som vises. Noe så åpenbart som full innføring i bruken av intraoral skanner med forskjellige teknikker står selvsagt også på programmet.
 

Det er ikke første gang Jan Kirkedam holder CEREC-kurs, for å si det forsiktig.

Videre gis opplæring i CAD-design av singel krone, singel implantat og treledds bro, utfresing med forskjellige materialer og valgmuligheter, og påbrenning med ovn og finishing. Vedlikehold av CAD/CAM-utstyret står selvsagt også på agendaen, og kursdeltagerne får prøve ut hele prosessen på tannmodeller, fra skanning til finishing.

Når Null Hull er innom for å ta temperaturen på kurset sitter alle de fire kursdeltagerne og følger nøye med på det Kirkedam har å fortelle. De ser ut til å stille spørsmål på de rette stedene, og Kirkedam svarer. Når det gjelder forskjellige typer produktinformasjon, tilgjengelighet og beslektede spørsmål, er Ikeljic til stede for å hjelpe med alt de måtte lure på.
 

Når Jacobsen Dental holder sine regelmessige kurs, er det alltid med kyndig kompetanse på plass for å hjelpe til å svare på alle spørsmål.
Både Jan Kirkedam og Edham Ikeljik står til deltakernes disposisjon.

– Det er bra at deltakerne kan erkjenne at kurset har godt innhold, og har tro på at de skal kunne stå på egne bein for enkle arbeider etter to dagers kurs, synes Kirkedam.

– Så forsøker jeg jo å pumpe i dem noen ideer i tillegg. Jeg vil at de skal få noen tanker om hvordan de kan utvikle og utvide det de har lært så de kan bruke det også i mer kompliserte tilfeller.

"Det er satt av to hele dager til opplæring av tannlegene. Da skal de gjennom en rekke emner og spesialfelt."

– Det er jo også slik at de som kommer hit på kurs har utstyret klart på klinikken når de kommer tilbake på jobb slik at de kan ta i bruk det de har lært med én gang, påpeker Ikeljic.

– I verste fall, altså i tilfeller der kundene nettopp har bestilt utstyret og det holdes kurs rundt samme tidspunkt, blir det satt opp, koblet, testet og gjort klar til bruk senest syv dager etter kurs.
 

Andreas Severin og Arnt Einar Andersen.

Den vennlige og kunnskapsrike produktsjefen understreker at Jacobsen Dental også har et skikkelig støtteapparat på plass i etterkant, i tillegg til sitt sedvanlig høye servicenivå. Akkurat som en tannlege ved hjelp av CEREC kan tilby pasientene ny tann på timen, er Jacobsen Dentals medarbeidere raskt på pletten når behovet melder seg.

– Vi har spesialister, undervisere, teknikere og support både i Norge og Tyskland, samt spesialister på ulike felt hos Dentsply Sirona her i Norge som også er tilgjengelige, forklarer han.

– Så har vi også kurs for videreutdanning gjennom året, også med Jan Kirkedam. Her kan man komme tilbake og lære mer avansert bruk av utstyret.

– Jeg er klar, sier Kirkedam selv, fast i troen på at det alltid er noe nytt å hente innen digitale avtrykk.