Til toppen
Bluestannlegen på Notodden
Når Jørn Pedersen spiller gitar er det med total innlevelse, om det er med Notodden Blues Band eller han spiller for sine pasienter, her representert ved Marit Henriksen. 

Bluestannlegen på Notodden

Møt Jørn Pedersen, en tannlege litt utenom det vanlige. Han er også en profilert bluesgitarist, medlem av legendariske Notodden Blues Band og en av initiativtagerne til Notodden Blues Festival.


Tekst og foto: Erik Valebrokk
Publisert: 2. august 2022


 

– I perioder har musikken tatt veldig mye tid, bekrefter Jørn Pedersen som tar imot Null Hulls utsendte medarbeider i det vesle mursteinsbygget på Notodden der han har hatt sin tannlegepraksis i flere tiår. Han har vært fast kunde hos Jacobsen Dental i størsteparten av sin lange praksistid, og overalt i lokalene drar vi kjensel på utstyr fra Dentsply Sirona.  – Om det har blitt mye musikk, er det jo likevel tannlege jeg er, presiserer han.

Jørn Pedersen reiste til hovedstaden for å utdanne seg, men da han var ferdig med tannlegestudiene i 1977 reiste han sporenstreks hjem til Notodden. En gang Notodden-gutt, alltid Notodden-gutt, synes å være mottoet, og han har da også satt tydelige spor etter seg i nærmiljøet i årene som er gått.

"Vi krangler like mye, men vi koser oss også, sier han og ler og kan røpe at de benyttet pandemien til å spille inn ny plate."

– Det var naturlig for meg å fløtte rett hjem, sier han med et smil og plukker litt på Gibson-gitaren sin. – Jeg kom tilbake og ble sivilarbeider på ungdomsklubben her. Tanken var å jobbe litt i den offentlige tannhelsetjenesten parallelt, men det fantes jo ingen slike jobber. Heldigvis fikk jeg en oppringing fra en privattannlege, så da fikk jeg god arbeidspraksis samtidig som jeg var med å bygge opp ungdomsklubben. Jeg var heldig og jobbet sammen med erfarne tannleger, så jeg fikk svar på mange spørsmål, for å si det sånn.

Det gjorde ham raskt i stand til å åpne sin egen praksis.

– Jeg fikk med noen av pasientene jeg allerede hadde, og startet egen bedrift i februar ’79. Jeg satt inn én annonse i avisen, og siden har jeg hatt fulle pasientlister. Det var nesten ikke tannleger her på Notodden, så det var kø fra første dag, sier han.

Men så en dag meldte behovet seg for å jobbe mer med musikk.
 

Jørn Pedersen tar seg av pasientene med god hjelp fra Tannhelsesekretær Tone Ingvild Haugen, mens han tar seg av gitarspillingen alene.

– Ja, jeg og Trond (Ytterbø – journ. komm.) starta bluesbandet samme år, og fire av fem originalmedlemmer er med fremdeles, 43 år senere, stråler han og forteller at Notodden Blues Band skal spille i Polen i sommer. De er hjemme derfra når dette leses, men har også en konsert på Notodden Blues Festival fredag 5. august. Det er ikke første gang de spiller på festivalen heller. Om ikke hvert eneste år, så er det ikke langt unna. 

– Nei da, vi spilte da festivalen starta i 1988, og vi er fremdeles med. Det er ikke mange åra vi ikke har spilt der, og på det meste har jeg hatt 12-13 jobber under én festival i forskjellige sammenhenger.

"Han var med og startet Notodden Blues Festival i 1988, og det har vært en suksess fra dag én."

Jørn Pedersen holdt de første årene som tannlege til i Storgata før han kjøpte huset der han er nå i 1986. Omtrent på samme tid måtte han ta en lengre permisjon fra musikken.

– Jeg fikk fire unger, så da var det noen år med kun jobb og heim, sier han lakonisk. – Jeg ga ikke opp musikken av den grunn, men jeg kunne ikke spille i bluesbandet for det tok altfor mye tid. Da drev jeg litt med visesang og mer amatørmessige ting som tok mindre tid. Nå holder ikke bluesbandet samme aktivitetsnivå som i starten heller, altså, men vi har jo holdt på i 43 år. Vi krangler like mye, men vi koser oss også, sier han og ler og kan røpe at de benyttet pandemien til å spille inn ny plate.

– Vi har laget musikk til dikt av Jan Toftlund, en dansk dikter og artist som er praktisk talt helt ukjent her i Norge. I hjemlandet ble han gjerne kalt «Danmarks Bob Dylan», med noen fryktelig triste og mørke dikt og tekster. Han var forbanna på det meste, og han var veldig god. Han skrev både dikt og sanger, og leverte blant annet tekster til Kim Larsen. Det er en annerledes plate, men det skinner nok likevel gjennom at vi har spilt litt blues, smiler Jørn.

Bluesbandets musikk skrives av Trond Ytterbø og Torgeir Hefre. Selv skriver ikke Jørn så mye i bluessammenheng, men forteller at han skriver litt «viser og sånn».

 

- Hvis du er flink til å bruke tanntråd, slipper du å komme her så ofte for å høre på meg. Jørn Pedersen i lystig passiar med sin pasient Marit Henriksen. Det er sant å si ikke ofte Jørn har med Gibson-gitaren på kontoret, men når Null Hull kommer på besøk gjør han et unntak.

Han var med og startet Notodden Blues Festival i 1988, og det har vært en suksess fra dag én. 

– Vi hadde et musikkforum jeg var med og leda, og en gang i året arrangerte vi en slags musikkweekend. Vi kom i kontakt med den legendariske amerikanske gitaristen Paul Weeden som bodde store deler av sitt liv i Norge, og han hjalp oss med å finne band. Festivalen ble en naturlig forlengelse av musikkweekendene våre. Jeg var med og arrangerte festivalen de første to årene, og det ble selvsagt også til at bluesbandet spilte. Vi hadde jo misjonert med blues rundt i Norge i seks-sju år, og da hjalp det å døtte inn noen countrylåter her og der. Vi var rundt i hele landet, og da festivalen startet i ’88 var det en suksess med en gang, både for bandet og festivalen. Det var tydelig at behovet var der, minnes Jørn.

"En gang Notodden-gutt, alltid Notodden-gutt, synes å være mottoet, og han har da også satt tydelige spor etter seg i nærmiljøet i årene som er gått."

Notodden Blues Band spilte flere ganger på Kongsberg Jazzfestival før Notodden Blues Festival ble etablert, men har også spilt i nabobyen noen ganger siden. – Vi har aldri følt noe uvennskap. Det har alltid vært plass til begge festivaler, men en gang vi arrangerte musikkweekend samtidig som Dyrsku’n på Seljord sleit vi. Den kunne vi ikke konkurrere med.

Avslutningsvis må vi spørre hva Jørn Pedersens største musikkopplevelser har vært på Notodden Blues Festival. Kan vi få en topp 3?

– Det er ikke så lett, det har vært mange store opplevelser, men skal vi se. Jeg svarer B.B. King, Steve Winwood og Luther Allison. 

Det er tid for å gå tilbake til pasientene, men følg med på Jørn. Plutselig har han forlatt uniten og står på en scene nær deg, i første omgang på Notodden Blues Festival 5. august.Notodden Blues Band på bluesfestival i Polen, hvor de var en hovedattrakjson med 8 -10.000 tilskuere.