Til toppen

Tannlegens egen spilleliste

«I am your dentist and I get off on the pain I inflict», synger Steve Martins rollefigur Orin Scrivello i 1986-filmatiseringen av musikalen Little Shop Of Horrors. Klikk gjerne på lenken til videoen over for å se scenen der vi blir kjent med den sadistiske tannlegen. Forhåpentligvis er det ikke veldig mange som kjenner seg igjen.

Neppe alle er klar over hvor mange poplåter som handler om dentalbransjen. Norske tannleger kjenner selvfølgelig Trond-Viggo Torgersens koselige «Puss, puss, så får du en suss» som er den rake motsetningen til Steve Martins «ablegøyer», men visste du for eksempel at George Harrison skrev The Beatles-sangen «Savoy Truffle» om hvor galt det kan gå med tanngarden når du spiser for mye søtsaker? Eller at Brad Paisley mener at kjærligheten begynner med en tannbørste i sangen «Toothbrush»?

I AC/DCs «Kicked In The Teeth» synger Bon Scott om hvordan det å bli bedratt av den man elsker føles som å bli sparket i tenna, mens Buck-O-Nine i sangen «Twenty Eight Teeth» stiller det retoriske spørsmålet om hvorvidt du noen gang har kjedet deg så mye at du har talt dem. Den våkne tannlege vil forstå at vedkommende som har skrevet sangen har fått trukket visdomstennene sine.

Vi har satt sammen en spilleliste med hele 50 sanger som på forskjellig vis berører tenner. Noen er i høyeste grad mer metaforiske enn bokstavelige, som for eksempel 10CCs «Don’t Squeeze Me Like Toothpaste», men la oss være enige om en ting: De færreste mener at tannlegeyrket appellerer voldsomt til de kreative disipliner. Trønderbandet The Kids’ «Tannlegeskrekk» representerer nok heller et syn mange har på det hele.

Det er kanskje å forvente mye at alle setter like stor pris på en spilleliste som rommer så forskjellige artister som de allerede nevnte, og i tillegg inneholder sanger av blant annet Mötley Crüe, Steely Dan, Lady Gaga, Green Day, Dumdum Boys, Frank Zappa og Fatboy Slim. Med tanke på enkelte av sangenes innhold er det kanskje også av den grunn klokt ikke å la pasientene høre på denne listen når de besøker klinikken din. Neste firmafest derimot? Spill høyt!