Skip to main content
Til toppen
Bli totalkunde og få en rekke goder og fordeler. Les mer!
Små detaljer, stor suksess

Små detaljer, stor suksess

Homan Zandi er spesialist i endodonti, universitetslektor, PhD-kandidat, og foredragsholder – blant annet for Jacobsen Dental – og er en mann som har jobbet hardt og målrettet for å komme dit han er. Dette er hans historie.

Tekst: Erik Valebrokk, Foto: privat

Hva gjør du når du kommer alene fra et krigsherjet og autokratisk Iran som 17-åring, i kjølvannet av revolusjonen i 1979 og den påfølgende krigen mot Irak? Valgmulighetene er selvsagt flere, men Homan Zandi var ikke i tvil: Han måtte lykkes, han måtte bli noe. Foreldrene hadde sendt ham, sitt yngste barn, ut i verden mens de selv måtte vende tilbake til det urolige hjemlandet. Det var en gest Homan måtte hedre på best mulig måte, og i dag er han blant Norges fremste eksperter i endodonti.

- Jeg var ti år gammel i 1979 under revolusjonen, forteller han. – Iran var jo et fritt land, og det første året gikk greit. Men det ble fort verre. Da krigen mot Irak startet ble det virkelig ille. Bombene falt over Teheran, og jeg husker godt at vi gjemte oss i kjelleren. Neste dag gikk vi ut for å se hvem som var døde. Fra jeg var 10 til 16 år levde jeg i et helvete på jord. Jeg så mye rart, sier Homan og blir mørk i blikket.

I dag har han egen praksis i Oslo, nærmere bestemt i Parkveien 60, rett ved den amerikanske ambassaden, i bygget som kalles «Tanngarden» på grunn av de mer enn 15 tannlegekontorene der.
- Jeg jobber litt som allmentannlege, kanskje 10-20 prosent av tiden. Det hjelper meg til å tenke helhetlig og gjør meg bedre på alle områder. Det er jo godt å vite at jeg kan gjøre hele jobben der og da, så ikke pasientene nødvendigvis må sendes fra kontor til kontor, sier han.

Homan hadde to eldre søsken som begge var flyttet til USA, og da han var 16 tok foreldrene ham til Tyrkia for å komme vekk fra krigshandlingene i hjemlandet. Homan tok artium i løpet av det året han var der på en iransk skole, men han kunne ikke reise tilbake. Han var i vernepliktig alder, og ville blitt utskrevet til krigen som da herjet på femte året. For å gjøre en lang historie kort endte det med at foreldrene fikk sendt Homan til Norge som flyktning. Det gjorde inntrykk på den nå 17 år gamle ungdommen.

- Jeg husker godt da jeg kom til flyplassen i Norge og ble møtt av to store og skummelt utseende politimenn, helt alene. Jeg ble behandlet fint, men da begynte jeg virkelig å tenke over hvorfor verden er som den er og hvor mye fælt som skjer.

Det første året ble Homan flyttet fra sted til sted før han kom til asylmottaket på Hornsjø Høyfjellshotell.

- Det er jo… et vakkert sted, men… Du går der og venter og venter, og rundt deg er de fleste i samme situasjon. Mange er fortvilet og redde, og jeg opplevde at flere begikk selvmord.

Omsider kom svaret Homan hadde ventet på, og han ble bosatt i Oslo. Der søkte han på universitetsplass, samtidig som han måtte ta seks-syv allmenfag der han fikk seksere hele veien.

- Jeg var vant til et høyt utdannelsesnivå fra Iran, så det gikk greit. Utfordringen var jo først og fremst å lære norsk.

Han ville først inn på biologi der han studerte i et år, men skiftet retning og satset på å bli tannlege i 1990. Derfra gikk det slag i slag.

I 1996 var han ferdigutdannet Cand. Odont. og kunne gi seg i kast med tannlegegjerningen. Det førte ham først til Fosnavåg på Mørekysten der han «lærte masse» før han dro til London og jobbet både for det offentlige National Health Service, King´s College Dental Hospital og flere private klinikker. I 1998 var han tilbake i Norge og bosatte seg i Oslo. I 2003 ble han spesialist i endodonti og fikk samtidig henvisningspraksis. Han er også universitetslektor og underviser og holder foredrag i andre sammenhenger. Blant annet har han innledet et nytt samarbeid med Jacobsen Dental.

- Vi hadde det første kurset i mai hvor det kom så mange som 30-40 deltagere, og vi snakker om å holde iallfall fem-seks kurs i året. Vi får se. Det kommer til å bli både femtimerskurs som det vi holdt sist og heldagskurs. Det er veldig mange emner å gå gjennom, så vi trenger tiden. Det er også et mål at vi skal holde kurs over hele landet, ikke bare i Oslo, forteller han.

Helt fra Homan startet tannlegestudiene for snart 30 år siden har han bedrevet forskning og skriver vitenskapelige artikler. Han er også i ferd med å opprette en blogg som skal knyttes opp mot klinikkens hjemmeside der han skal legge ut fagartikler og kasuspresentasjoner med relevans. Han forteller om viktigheten av å få publisert artiklene sine i anerkjente tidsskrifter og holder Journal of Endodontics spesielt høyt. I skrivende stund er han i ferd med å fullføre en artikkel det har tatt tre år å få ferdig.

Det siste sier også noe om dedikasjonen og om ambisjonene til Homan Zandi. Han har en arbeidsmoral og en stå på-vilje av de sjeldne, og koblet med et høyt kunnskapsnivå og lang pedagogisk erfaring er det ikke rart han er en populær kursleder og foredragsholder.

At han valgte å bli endodontist skyldes til en viss grad at Homan er opptatt av små detaljer. Han elsker hemmelighetene som åpenbares gjennom en mikroskoplinse og er veldig detaljfokusert. Han er også sønn av en kunstner og tegner en del selv. Det er en øvelse som gjør ham fokusert og rolig og skyver stress til siden.

Homan slutter heller ikke å søke ny kunnskap selv og tar for tiden en doktorgrad i effekt av irrigasjonsmidler på bakterier i infiserte rotfylte tenner. Dessuten er han opptatt av å følge med på alt som skjer både på utstyrsfronten og diagnostiseringsfronten som ser en rivende utvikling.

- Samboeren og barna mine synes det blir litt vel mye jobb, men det gir meg så mye tilbake. Og vitenskap handler ikke bare om deg selv, det handler også om at vi må gi kunnskapen videre, avslutter Homan.

Følg med på www.jacobsen-dental.no for å oppdatere deg på kursplanen til Homan Zandi.

Lenker
Min side