Kurerer angst med topp utstyr og ”people skills”

Tannlegeskrekk er mer utbredt enn mange kanskje tror. Minner om tidligere tiders smertefulle behandling og følelsen av hjelpeløshet kan trigge angst, og gjør det i høy grad.

– Det er langt flere som har angst for å gå til tannlegen enn de som innrømmer det, understreker tannlege Ingrid Fjærvik i Oslo.

Ingen skal grue seg

Hun har fått spesiell interesse for denne gruppen, og fordypet seg i temaet. Så mye at hun har som uttalt målsetning for sin nye klinikk at ingen skal grue seg for å gå dit i det hele tatt.

Store ord. Men den reelle smerten og det fysiske ubehaget ved behandlingen vet hun at topp moderne utstyr klarer å fjerne. Dermed har hun investert i det hun oppfatter som det beste på markedet. Den psykiske siden av det hele er mer kompleks – men også der har hun investert både tid og energi i å forstå hva som skjer i hodet til en pasient, og hvordan møtet med klinikken kan gjøres til en hyggelig opplevelse.

10 svært aktive år

Det er ikke mer enn 10 år siden hun var ferdig med sin utdannelse, men Ingrid Fjærvik har rukket mye på den tiden. Som sarping jobbet hun i ”den andre byen”, Fredrikstad, i seks og et halvt år før hun flyttet til Oslo. Deretter var hun med på å starte narkose- og lystgassbehandlingen ved Fornebu Tannlegesenter, der hun tok hånd om pasienter med sterk tannbehandlingsangst.

Nå var tiden moden for å gjøre noe på egen hånd, og for kort tid siden åpnet hun Fjærvik Klinikken ved Solli Plass i Oslo – en klinikk man trolig ikke finner maken til noe sted.

– Det var tidligere en restaurant i disse lokalene, og jeg ga nesten helt opp da jeg fikk se dem første gang. Men jeg fant ut at beliggenheten var så god at jeg måtte satse, dermed er alt gjort helt fra grunnen, forteller hun.

Satset fullt fra grunnen

Det er virkelig ikke å ta i. Alt fra strøm til VVS-opplegg er flunkende nytt, og like moderne som generøst kalibrert – nok til at hun har ”noe å vokse i”. I dag har hun innredet og tatt i bruk to behandlingsrom, men alt teknisk opplegg er klart, slik at hun på kort varsel kan innrede fire til på de totalt 320 kvadratmeterne hun disponerer.

Takrosetter og enkelte særpreg fra den ærverdige gamle gården har blitt tatt med videre, men ellers er alt nytt. Hun har holdt seg til rolige og smakfulle jordfarger, og med peis, kaffemaskiner og stemningslys over et eksklusivt gulv i vevd linoleum er mye av bedøvelses-jobben allerede gjort idet pasientene kommer inn døren.

– Dessuten har vi det jeg tror må være Oslos desidert råeste musikkanlegg, med god lyd i samtlige rom, forteller hun stolt.

Jacobsen Dental AS i ryggen

Og stolt har hun grunn til å være. For det har vært litt av et løft, ikke minst økonomisk. Gårdeier har vært svært imøtekommende og bakt inn investeringer i husleien over litt tid, men hun innrømmer at scenarioet for de kommende årene nok ikke akkurat inneholder stor reduksjon i forhold til de 17-timersdagene som hun av og til opplever for tiden.

Men det er gøy å skape noe eget. Og når man først skal investere mye penger, gir det en trygghet å ”ta i” og gå for utstyr som man faktisk er trygg på at er det beste på markedet, mener hun.

– Jeg har tatt mange kostnader nå i stedet for å vente, og kan dermed satse for fullt helt fra start. Jacobsen Dental AS har vært med hele veien og hjulpet til med planleggingen, og det er også de som har levert alt utstyret, forklarer hun, og peker på de nye Sirona-unitene i de to behandlingsrommene som er tatt i bruk.

– Du har ikke spart på noe?

– Jo, én ting: Jeg var fristet til å kjøpe en 3D-røntgen, men bestemte meg for å vente. Der valgte jeg altså det nest beste alternativet i stedet, men det er likevel et så godt produkt at jeg kan selge den om noen år, og bytte meg opp til en 3D-maskin. Det er også et poeng ved å velge utstyr av topp kvalitet – det har faktisk en bruktverdi om man får lyst til å bytte, understreker hun.

Tilbyr narkose-behandling

Hun har med seg ytterligere én tannlege og to assistenter på klinikken, og har også en kjevekirurg på plass på deltid.I tillegg har hun fast avtale med et narkoseteam som hun har jobbet sammen med siden hun startet med tannbehandling i Fredrikstad.

– De pasientene som virkelig ønsker narkose skal få det hos oss, selv om det etter en samtale ofte blir til at de velger å prøve uten, sier hun.

For henne er det de mest kompliserte kasus som er mest interessante, og hun tar pasientenes angst på ramme alvor.

– Det er viktig å forstå hva som skjer i hodet til pasienten. I dag er det veldig populært å si at man er spesielt opptatt av pasienter med angst, men det er veldig forskjellig hva folk legger i det, sier hun.

Må se hele mennesket

Selv har hun vært på flere kurs i helhetlig tannbehandling på Pankey-instituttet i Miami, Florida. En intens og lærerik prosess med mye undervisning og høye krav, samtidig en erfaring som virkelig har gitt mye kunnskap, forteller hun.

– Mange mener nok mye om det, men det er i hvert fall ingen tvil om at man må tenke på hele mennesket for å se hvordan angsten for tannbehandling påvirker dem, og hvordan man best mulig kan komme dem i møte. Sinte pasienter er ikke nødvendigvis sinte likevel – mange av dem er livredde, selv om de ikke innrømmer å ha tannlegeskrekk i det hele tatt, og med litt tålmodighet og omsorg kan de bli ”snille som lam”. Jeg har hatt en del slike pasienter, og det er ikke noe som er mer givende enn når en slik pasient går ut, smilende og hyggelig, etter å ha kommet inn som en mer eller mindre utrivelig nervebunt, sier hun.

Humøret og psyken hos pasienten er det hennes egne ”people skills” som får utfordringen med. At pasienten faktisk ikke opplever den forventede smerten, det er hun trygg på etter å ha investert i topp utstyr, mye av det i seg selv nyttige hjelpemidler mot angst.
 

Personvern