Et røntgenbilde er ikke bare et røntgenbilde

 

Gamle sensorer

x-ray2 

Nye sensorer

x-ray4

 

Under Nordental 2013 introduserte Jacobsen Dental AS de nyeste intraorale sensorene fra Sirona, XIOS XG Supreme. De har vesentlig bedre oppløsning enn tidligere sensorer, og er blant de beste, om ikke DE beste, på markedet. Basert på den aller nyeste CMOS-teknologien gir XIOS XG Supreme sylskarpe bilder med en teoretisk oppløsning på hele 33 LP/mm. Jacobsen Dental AS har siden Nordental 2013 kjørt en introduksjons- og innbyttekampanje som har slått godt an i markedet. Denne har vi valgt å fortsette med frem til sommeren, slik at flere skal få muligheten til å benytte seg av den. Vi kommer også gjerne ut til den enkelte klinikk, så de får se den gode bildekvaliteten med egne øyne. Ved å prøve sensoren på egne pasienter kan tannlegen sammenligne resultatet med tidligere bilder. Og jeg kan fortelle at mange har blitt overrasket over hvor bra bildekvaliteten har blitt.

Tannlege Håkon Giving var innom vår stand under Nordental, og fikk høre hvor fantastiske disse nye sensorene var. «Jeg ble med bort og tittet, og joda, bildene var utrolig bra» Etter en demonstrasjon, ble Giving tilbudt å teste sensorene på sin klinikk. De fikk i slutten av november installert en XIOS XG Supreme på ett av sine behandlingsrom, og konklusjonen var klar: «Den ga mye klarere bilder, kontrasten var vesentlig bedre, samt at det nesten ikke var støy i bildene! Dermed ble det klart at vi ønsket XIOS XG Supreme på alle 7 behandlingsrommene. Og med den prisen vi fikk for våre gamle sensorer var avgjørelsen enkel å ta.»

Hos Giving hadde de også en eldre OPG, som hadde vært trofast og feilfri i mange år. I februar begynte imidlertid denne å gi signaler om at den ønsket avløsning. Nå ville tilfeldighetene det slik at Jacobsen Dental AS satt i møte med Sirona og forberedte en innbyttekampanje på OPG bare noen kilometer fra klinikken til Giving.

«Vi fikk en meget bra pris for den gamle, og denne ble på rekordtid byttet ut med en splitter ny OPG fra Sirona.»

Giving valgte toppmodellen som også er forberedt for videre oppgradering til 3D.

«Nå har vi allerede en 3D fra før – En Galileos Comfort – som klinikken er godt fornøyd med, men som gir litt større FOV enn strålevernet liker – på tross av at denne gir utrolig lav dose, nesten på nivå med en OPG» sier Giving.

Giving kan fortelle at hans eldste sønn, Erik Giving, er i gang med spesialistutdanningen i endodonti i Oslo og at de derfor kunne tenke seg en 3D med HD-oppløsning og mindre FOV på sikt. Derfor var valget av Orthophos XG 3D Ready et fremtidsrettet valg på akkurat hans klinikk.

Undertegnede tok en tur innom klinikken til Giving i slutten av april for å høre hvordan det gikk. I en travel hverdag, fikk jeg en kort prat med Petter og Jonas Giving.

De kunne fortelle at de var meget godt fornøyd med de siste investeringene. Både intraorale sensorer og OPG ga vesentlig bedre bilder enn de fikk tidligere. Skarphet og kontrast var forbedret, samt at posisjonering av pasientene i OPG-en nå gikk som en drøm.

Små detaljer kom bedre frem på XIOS XG Supreme enn på de forrige sensorene, noe som særlig er en fordel ved endodonti og ved implantatbehandling. «Vi kan også se karies på et tidligere stadium nå enn tidligere» skyter Petter Giving inn.

De viste meg også BW-bildene du kan se ovennfor, som et eksempel på hvor mye bedre sensorene er. «Det føles som en god og riktig investering.»

Både XIOS XG Supreme og Orthophos XG 3D Ready leveres med 5 års garanti fra Sirona, og i tillegg kan kablene byttes på de intraorale sensorene hvis de mot formodning skulle gå i stykker!

 Tekst: Lars Granøien, produktsjef røntgen

Personvern