Esben er andre generasjons XO-entusiast…

I ”Mikkels Tannhus” på Fredensborg i Oslo finner du en klinikk som det ikke finnes maken til i Norge. Du finner også en tannlege med et usedvanlig entusiastisk forhold til utstyr fra danske XO.

 Av Tore Robert Klerud

 

Historien om det særpregede huset i en av de meget få bevarte forstadsområdene rundt daværende Christiania strekker seg tilbake til det ble bygget i 1859-1860, forteller tannlege Esben Reimers Kardel.

I dag er det han som driver tannlegepraksis i Mikkels Tannhus, som i 1982 ble etablert av hans far, Mikkel Kardel. Og vi må også tilbake til forrige generasjon for å finne starten på den fascinasjonen for tannlegeutstyr fra den danske produsenten XO.

 

Christiania-forstad fra 1860

 – Og det er ikke bare fordi vi er patrioter i familien, understreker Esben, og forteller at hans far kom til Norge fra nettopp Danmark i 1971, et år før han selv ble født.

 Etableringen i det spesielle miljøet var på mange måter en sjanse å ta. Området var nedslitt og tildels falleferdig etter å ha vært neglisjert helt siden krigen, og på begynnelsen av 80-tallet var et planlagt ringvei-prosjekt i Oslo tenkt å skulle resultere i en hovedfartsåre som gikk ned i en tunnel omtrent akkurat der hvor dette huset står.

 – Far tok sjansen, på samme måte som mange andre gjorde rundt her. De kjøpte eiendommene og gikk i gang med oppussing, selv om bygningene var regulert til riving. Men han hadde en plan om å gjøre noe spesielt ut av det, sier Esben, og lukker opp døren inn til den ujevnt pussede gården, som utvendig kan se ut som at den har stått helt urørt siden 1860.

 

Hadde planene klare

Inne i gangen synes det straks at det ikke er tilfelle. Et bilde av hvordan huset så ut ved kjøpet i 1982 viser at det ikke var stort mer enn et ukomplett murstein-kadaver Mikkel Kardel kjøpte, og fikk satt i stand i rekordfart. Utvendig er stilen som sagt beholdt i opprinnelig stil, og innvendig i det lille huset er det en blanding av mur og bindingsverk i samtlige av de ganske små og ikke helt regelmessige rommene.

 – Det er ingen hjørner eller vinkler i dette huset som er helt rette. Det bød også på noen utfordringer når tannlegeunitene skulle monteres. Og det ble ikke enklere å tilpasse konsoller og innredning for øvrig, ler Esben, som tar husets historie på alvor.

Fremdeles er det foreldrene som eier eiendommen. Mikkel Kardel har imidlertid trådt over i pensjonistenes rekker de siste årene, og i dag er det Esben som driver klinikken med en tannpleier og en sekretær på laget.

 

Deltok i Flex-utviklingen

Om de bygningsmessige forutsetningene for praksisen er alt annet enn strømlinjeformet, ligger det også til far og sønn Kardel å tenke kreativt i forhold til hva som kan forandres og videreutvikles også når det gjelder utstyr for øvrig.

I så henseende sverger de altså begge til uniter fra XO, og Esben kan fortelle at far Mikkel i sin tid var svært nær ”moderskipet” før han flyttet til Norge.

 – Far jobbet på tannlegehøyskolen i København, og deltok der i litt utviklingsarbeid for Flex, som fabrikken het den gang. Fra gammelt av var det et satsingsområde for denne produsenten å levere nettopp fleksible løsninger og uniter, derav sikkert også det opprinnelige navnet, og fremdeles har jeg inntrykk av at man tilbyr langt større grad av skreddersøm enn mange andre produsenter, sier Esben.

 

Uniter med unike løsninger

 Han peker på de to identiske XO-unitene som står i hans egen klinikk, som ble innkjøpt i 2005 – mens det fremdeles var far Mikkel som var husets herre.

 – Disse er som du ser utstyrt med tre sug, mens to er det vanlige. Grunnen er at tannpleiere av og til synes det er praktisk å jobbe med to om gangen, og dermed fikk min far gjennom sine kontakter på fabrikken spesialbygget disse på denne måten, forklarer han.

 Dette beviser etter hans mening at XO mener alvor med å ligge langt fremme i den tekniske utviklingen – at de også hører på ideer og er med på å teste ut løsninger som kommer fra brukersiden.

 

Fleksible – men ikke på kvalitet

 – Det er også et signal om at man ikke går på akkord med det man anser som avgjørende for kvaliteten ved å avvike fra enkelte prinsipper. Blant annet leverer man jo ikke annet enn topphengte instrumenter, selv om noen nok av gammel vane foretrekker dem underhengte. Slikt kan man tro at har lite eller ingen ting å si, men det kommer av at balansen på instrumentet blir optimal først når det ikke er noen kabel som trekker dem ned i bakkant – og ved riktig finstemte oppgaver gjør det en forskjell på den taktile følelsen av at instrumentet nesten blir vektløst sier Esben.

 – At man også har ekstra finesser som en innebygget vanntank i forbindelse med det innebygde renseanlegget er også en detalj som kan få mye å si. Da vi for noen år siden fikk kloakk-infisert drikkevann her i Oslo, kunne vi kjøre på som om intet hadde hendt, minnes han.

 Så langt har det ikke vært noen aktuell problemstilling for noen av de to generasjonene Kardel å vurdere å bytte merke, og Esben tror ikke det vil skje fremover heller.

 – Ingen ulemper?

 

Tidløst og klassisk design

 – Alle finessene og mulighetene som er bygget inn i unitene gjør selvsagt at de blir litt større enn mange andre. Men samtidig er det plass som man sjelden har behov for å benytte til noe annet. En annen sak er at det tilsynelatende også gjør dem enkle og raske å gjøre vedlikehold på, teknikerne jobber enkelt og greit på dem på de årlige servicebesøkene, og det er dessuten kunnskapsrike og hyggelige folk som det er svært hyggelig å ha på besøk, legger han til.

 – XO satser på særpreget design, det er ikke en skjult agenda her siden alt annet i Mikkels Tannhus er så særpreget og stilbevisst?

 – Hehe, nei, men jeg innrømmer gjerne at de passer fint inn, også. Tidløst og elegant design er flott, og det er faktisk ikke mange dagene siden en pasient siste gang spurte meg om de er helt nye. Men de ble altså kjøpt tilbake i 2005, ler Esben.

 

Personvern