CEREC – det handler om valgmuligheter

J49A9764a

 

Null Hull var flue på veggen da Jacobsen Dental inviterte et knippe tannleger til demonstrasjonskveld hos A1tannlegen i Arendal. Ikke bare fikk vi se hvordan pasienter kan få ny tann på timen, men også hvordan flyten mellom tannlege og tanntekniker fungerer med moderne teknologi som hjelpemiddel.

Tekst og foto: Erik Valebrokk

Når «superbruker» Jan Kirkedam og hans partnere Marika Kellari og Simen Lauritzen fra det hyggelige tannlegekontoret i Arendal åpner dørene for tannleger fra noen av nabobyene er det som tre CEREC-veteraner. Jan er blant Norges mest profilerte CEREC-brukere og har benyttet den banebrytende teknikken siden 2004, men både Marika og Simen er også rutinerte brukere og kan ikke se for seg en praksis uten, der digitale avtrykk har erstattet gammeldags silikonmasse.

Det er en gusten ettermiddag i februar når Jan ønsker velkommen i Arendal der Jacobsen Dental har samlet nysgjerrige tannleger til demonstrasjonsaften. Utenfor er det grått og vått, men inne hos A1tannlegen er stemningen forventningsfull og kaffen varm. Noen av de fremmøtte er brukbart kjent med CEREC fra før, andre i langt mindre grad, men i løpet av kvelden har alle fått prøve teknikken i praksis på medbragte eller innleide pasienter som har sagt seg villige til å være prøvekaniner i bytte mot gratis behandling.

J49A9771b
Med denne tannmodellen skal Jan Kirkedam vise hvordan skanneren brukes.

 

Vi får også et innblikk i hvordan CEREC brukes til å sende digitale avtrykk til et moderne tannteknisk laboratorium. Det er nemlig en del arbeider som er for avanserte til at alt kan gjøres på stedet, og den moderne inLab-teknologien fra Sirona sørger for en både effektiv og elegant arbeidsflyt.

Tannlegene kom fra Risør, Kristiansand og Søgne for å lære mer om CEREC, og blant dem var radarparet Erik Nilsen og Sverre Aukland som var ute i et spesielt ærend. Det vil si, Erik var ute i spesielt ærend. De to selvstendige tannlegene deler kontor i Risør og har fra før en Omnicam Connect, altså skanneren. De har sendt det digitale avtrykket til sin faste tanntekniker, Sten Simonsen, som har laget kronen eller tannen på sitt inLab-utstyr fra Sirona. Det er nemlig også fullt mulig, og det er stadig positivt for pasienten å ta et digitalt bilde fremfor å gjennomgå en ubehagelig avstøpning med silikon eller alginat med breknings- eller kvelningsfornemmelser.

J49A9793c
Marika Kellari fra A1tannlegen flankert av tannlegene Sverre Aukland og Erik Nilsen fra Risør

 

Skal du derimot gå «all in» trenger du en freser i tillegg til skanneren, og det er det Erik håper å overbevise Sverre om at de trenger. Den er nemlig ikke gratis, men argumentasjonen for å kjøpe en slik freser er at det er en investering som vil lønne seg på forholdsvis kort sikt, all den tid du kan overbevise pasienten om CERECs fortreffelighet. Det er en forholdsvis smal sak all den tid prisen for pasienten blir den samme som ved å bruke den gammeldagse metoden og han eller hun kan gå hjem med splitter ny tann etter et enkelt tannlegebesøk.

J49A9815d
Marika Kellari hjelper tannlege Sverre Aukland med å forstå hvordan CEREC fungerer.

 

– Jeg gikk tilbake til å ta avstøpninger etter å ha prøvd med skanner en stund, sier Sverre Aukland til A1-tannlegens Marika Kellari som hjelper ham med å ta et digitalt avtrykk av prøvekaninen Gunn som sitter godt på plass i Sirona-uniten på tannlegekontoret. – Jeg fikk det liksom ikke helt til og syntes det var like greit å gjøre det på den gamle måten.

– Jeg har aldri gått tilbake, kontrer Erik. – Jeg synes CEREC er helt fantastisk, og selv om det går greit å sende avtrykket til tanntekniker er jeg veldig interessert i at vi skal investere i en freser. Hvis Sverre får litt skikk på ting i kveld, så kan det jo hende jeg klarer å overtale ham, flirer han.

J49A9828e
Tannlege Lars Fredrik Klouman følger med på skjermen mens han skanner tennene til pasienten.

 

Tanntekniker Sten Simonsen er ikke redd for at hans jobb skal bli overflødig.

– CEREC betyr på ingen måte at samarbeidet mellom tannlege og tanntekniker forsvinner, tvert imot, sier han. – Enkle arbeider kan dere frese selv, men når det kommer til mer avanserte arbeider vil dere ha behov for en som kan utføre dem, i tillegg til å fokusere på det estetiske. De arbeidene som krever mer vil komme til meg likevel, så jeg er ikke redd for å bli arbeidsledig med det første, ler han.

Flere av de fremmøtte lurer på hva som skjer når resultatet ikke blir optimalt, men presisjonen og nøyaktigheten er blant tingene som virkelig trekker opp. – Jeg var lei av ikke å kunne levere optimalt hver gang, og ville ikke vært tannlege i dag om det ikke var for CEREC, sier Jan Kirkedam.

J49A9831f
Tannlege Timea Barexstein følger med på skjermen når tanntekniker Sten Simonsen forklarer hva de ser på.

 

Det er full aktivitet i lokalene til A1tannlegen denne kvelden. Tore, en av Jans faste pasienter, har sagt seg villig til å være prøvekanin, og skal ha skiftet ikke en, men to kroner. Han har da også fått to tannleger til hjelp, Alexander Øksnes Ro fra Søgne og Lars Fredrik Klouman fra Kristiansand, og er dermed i de beste hender. Tore er i kjempeform og er en ekte humørspreder der han sitter, all den tid Alexander eller Lars ikke pirker i munnen hans med skanneren eller fester en av de to kronene, vel å merke.

– Etter at jeg begynte å gå hos Jan har det vært en fest å besøke tannlegen, ler Tore. – Jeg husker jo med gru hvordan det var å gå til tannlege før i tiden, men nå ser jeg bare frem til det!

J49A9868a
Timea Barexstein foran freseren som nettopp har produsert en ny krone.

 

I løpet av kvelden er det et arbeid som krever noe ekstra, og dermed sendes det digitale avtrykket til kontoret til Sten. Han er på plass i den andre enden og lager kronen på sitt eget laboratorium der inLab-utstyret er ham til stor hjelp. Det tar likevel ikke lenger tid enn at et bud kommer med fiks ferdig krone litt over en time senere.

Jan selv beveger seg fra rom til rom og passer på at alle er komfortable med det de holder på, demonstrerer teknikker og forklarer etter beste evne. Humøret er på topp, og både pasientene og tannlegene synes å være enige om at CEREC er et veldig godt hjelpemiddel. Naturlig nok gjelder det spesielt pasientene som slipper følelsen av å bli halvt kvalt av en avstøpningsskje fylt med guffen silikonmasse. For dem er det som om virkeligheten overgår fantasien.

J49A9849g
Når en krone etter få minutter kommer ut fra freseren, trenger du bare slipe litt så er den fiks ferdig.

 

Selv om det i teorien er slik at CEREC løser det meste, er tannlegene altså stadig avhengig av å samarbeide med gode tannteknikere, og for Jans vedkommende er det ingen tvil.

– Jeg kan ikke få lovprist samarbeidet med Sten og Prodental nok, sier han.

Det finnes mye godt utstyr her på tannlegeklinikken, men Jan setter åpenbart også stor pris på ekspertisen til sin foretrukne tanntekniker.

 

Personvern