Byttet bilkø mot fjelluft

 

 Svein-Ragnar Baggethun brukte alle sine erfaringer, og startet på nytt. Det har han ikke angret på.

 

  • Tekst og foto: Tore Robert Klerud

Forandring virker gjerne skremmende på oss mennesker. Ikke minst når det gjelder ting som virkelig betyr alvor. Som for eksempel levebrødet vårt.

Av og til kan allikevel situasjonen presse det frem. Det var det han følte skjedde, Svein-Ragnar Baggethun, når han dag etter dag i årevis satt i lange bilkøer både til og fra jobb. Og det ikke lot til å bli annet enn verre og verre for hvert år.

Håpløst å sitte i bilkø

– Jeg er opprinnelig fra Horten i Vestfold, men bodde på Bjørkelangen i Akershus. Pendlingen inn til jobb på en stor tannklinikk i Lillestrøm ble etter hvert helt håpløs, forteller han.

Baggethun er ikke bare særdeles uinteressert i å tilbringe time etter time uvirksomt inne i en bil. Han er dessuten desto mer interessert i jakt og fiske, og å bevege seg over fjell og vidde. Det fikk etter hvert tankene til å spinne, og utfallet overrasket vel ikke når forutsetningene var som de var:

– Kona er fra Heidal her i Gudbrandsdalen, og siden vi begynte å tenke på å flytte oss i retning mot noen av foreldrene våre, så endte vi her, sier han, og viser oss rundt i nyoppussede lokaler midt i sentrum av Otta.

Kan få tre behandlingsrom

Fremdeles må han pendle en liten sving rundt til andre siden av elven for å komme mellom det nye hjemmet i Heidal og klinikken i Otta, men nå slipper han å stå i kø. Selv om det var en frisk satsing, så var han aldri redd for å trå til.

– Det har blitt mye penger, selvsagt. Men så har jeg også det jeg trenger, sier han, og peker på de to XO-unitene som er midtpunktene i hvert sitt behandlingsrom. Han har også et tredje behandlingsrom der røropplegg og elektrisk ligger klart hvis det skulle bli aktuelt fremover.

Foreløpig har han ingen konkrete planer, men forteller at én assistent blir til to assistenter på nyåret, noe som vil gjøre det enklere å jobbe effektivt parallelt i to stoler.

Grundige forberedelser

For arbeid er det nok av. Det var kanskje det mest spennende med å flytte langt av gårde, og starte med timebøker som i praksis var helt tomme. Men Svein-Ragnar hadde tross alt noen års erfaring, og benyttet seg av alt han kunne.

– Jeg studerte sammen med en som også arbeider som tannlege her på Otta, og fikk bekreftet at det var befolkningsgrunnlag nok for én til. Bortsett fra en endospesialist på Otta er det hele 11 mil til nærmeste spesialist, så man er ganske sikker på å få brukt alt man kan, sier tannlegen, som selv har tilegnet seg spesielt mye erfaring i implantater og kirurgi gjennom årene – ting som nå kommer godt med.

– Hva med investeringene, hvordan visste du hva du skulle kjøpe?

– Jeg har jo holdt på siden 1997, og på den tiden har jeg fått prøvd mye. Jeg har fått prøve å arbeide både med utstyr som fungerer og utstyr som jeg synes ikke fungerer, for det er stor forskjell, understreker han.

XO – for lange tannleger…

Etter å ha gått systematisk igjennom sitt eget erfaringsgrunnlag, endte han opp med å bestille uniter fra XO. Alt annet på klinikken ble også handlet fra Jacobsen Dental AS, som han hadde et forhold til ettersom de også hadde levert unitene på hans tidligere arbeidssted.

Jacobsen Dental AS bisto også praktisk på forskjellige måter med planleggingen slik at den nyinnredede klinikken – som overtok lokalene etter det som tidligere var et diskotek – sto klar da han kom med flyttelasset fra Akershus.

– Jeg hadde brukt forgjengeren Flex på universitetet, og fikk dermed lyst på uniter fra XO. Betjeningen er generelt enkel, og nesten alt kan gjøres med den geniale fotkontrollen. Det er også et viktig poeng at uniten fungerer bra ergonomisk med tilstrekkelige justeringsmuligheter også for en veldig lang mann som meg, sier han.

At kvalitet kan koste litt ekstra må man bare respektere, mener han. Det gir på den annen side trygghet å vite at man har satset på det beste – nedetid er uansett dyrere i lengden enn om man koster på seg litt ekstra når man først tar investeringen.

Dessuten passer det ekstra dårlig med feil på utstyret når man er på Otta – man kan ikke forvente å få servicemannen på døra akkurat med én gang.

Mer tid til barna og naturen

– Du må også få med at jeg var heldig med OPG-en min. Jacobsen Dental AS ga jo bort en OPG i en konkurranse her for en tid siden. Den ble vunnet av en eldre kar som skulle avvikle klinikken sin, og den fikk jeg kjøpe av ham for en hyggelig pris. Fint å ha litt flaks også, konstaterer han.

På mange måter kan man kanskje også si at han hadde flaks som fant et alternativ til å pendle flere timer hver dag til og fra jobben i Lillestrøm. Kona, som er utdannet tanntekniker, måtte omskolere seg til lærer, men da sto det også jobb og ventet på henne. Nå om dagen er det to små barn som har mesteparten av fokuset for ekteparet som valgte å rive seg løs, og etablere seg utenfor asfaltjungelen på Østlandet.

Når sjansen byr seg, etter at lampene på klinikken er slukket og døren låst, er det naturopplevelsene rett utenfor stuedøra som trekker. Noe slikt fikk han knapt tid til engang å tenke på tidligere.

– Men det trengs også, hvis jeg skal klare å fullføre Birken. Det er det store målet nå, sier Svein-Ragnar Baggethun.

Personvern